Kosovski proizvodi na srpskom tržištu: Izvoz nekih udvostručen nakon Vašingtonskog sporazuma

Foto: RSE

Izvor: Radio Slobodna Evropa, redakcija na albanskom jeziku (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Zahvaljujući sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije, potpisanom 4. septembra 2020. u Vašingtonu, kompanija „Agro Kosova Holding“ iz Suve Reke, koja se bavi proizvodnjom vina od grožđa, udvostručila je prodaju svojih proizvoda u Srbiji.

Dana 4. septembra 2020. godine, aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potpisali su u Beloj kući, u prisustvu predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trampa, sporazum o ekonomskoj normalizaciji u 16 tačaka.

Nakon ovog sporazuma, 14. septembra kompanija „Agro Kosova Holding“ sa Kosova i kompanija „Euro Test“ iz Srbije potpisale su sporazum vredan milion evra, a koji omogućava prodaju kosovskih proizvoda u Srbiji.

Foto: RSE
Veselji: U februaru 2021. izvršavamo ugovor iz Vašingtona

Aljbuljena Veselji (Albulena Veseli), menadžerka u ovoj kompaniji, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže da je prema sporazumu prva pošiljka u Srbiju otišla u novembru 2020. godine, a da će u februaru 2021. biti izvezena još jedna pošiljka, sa kojom će ugovor biti izvršen.

„Realno, naša kompanija je od 2017. prisutna na srpskom tržištu. Ali ugovor, koji je realizovan u okviru Vašingtonskog sporazuma, udvostručio je količinu robe koju izvozimo u Srbiju. Do sada je vrednost prometa bila 30%, ali ovim sporazumom taj iznos udvostručen,“ naglašava Veselji.

Veselji kaže da su pored ugovora koji kompanija „Agro Kosova Holding“ ima po sporazumu iz Vašingtona sa kompanijom u Srbiji „Euro Test“, već u pregovorima i sa drugim kompanijama na ovom tržištu. Pored srpskog tržišta, ova kompanija izvozi i u razne zemlje regiona i Evrope. Ima 50 redovno zaposlenih i još 200 sezonskih radnika.

„I ranije smo imali potražnju za našim proizvodima, ali sada se povećala potražnja od novih kupaca“, rekla je ona.

Foto: RSE
Tahiri: U kontinuitetu izvozimo u Srbiju

Kompanija koja proizvodi panelne i cevne radijatore „Enrad“ iz Gnjilana, bez prestanka je prisutna na srpskom tržištu, kaže direktor ove kompanije Tahir Tahiri.

Ističe da je u poslednjih godinu dana na srpskom tržištu njegova kompanija izvezla robu vrednu 1,5 miliona evra u sedam srpskih kompanija sa kojima ima ugovore.

„Da, godinama izvozimo. Imamo kompanije sa kojima imamo ugovore i sa njima redovno sarađujemo. U Srbiji imamo sedam ili osam kompanija“, rekao je.

Kosovski proizvođači imaju poteškoća da izvezu svoje proizvode u Srbiju, bilo zato što, kako proizvođači kažu, građani Srbije ne konzumiraju kosovske proizvode, bilo zbog brojnih problema sa dokumentima u kojima stoji Republika Kosovo, a koje srpske vlasti ne priznaju.

O tome svedoči trgovinski bilans između ove dve zemlje. Prema zvaničnim podacima kosovske Carine, tokom 2020. godine kosovski proizvodi na srpskom tržištu dostigli su vrednost od preko 27 miliona evra, dok vrednost srpskih proizvoda prisutnih na kosovskom tržištu iznosi oko 160 miliona evra.

Ali, Tahir Tahiri iz kompanije „Enrad“ kaže da se nije suočavao sa takvim problemima.

„Oni redovno prihvataju naše proizvode jer su kvalitetni. Sve zemlje koje imaju proizvode sa kvalitetom i prihvatljivom cenom prihvataju druge zemlje, uključujući i Srbiju. Nisam imao problema sa dokumentima. U našim dokumentima stoji LLC Gjilan. Gnjilane je na Kosovu“, naglašava on.

Radijatori proizvedeni na Kosovu 80-ih se i dalje mogu naći u Srbiji

Ističe da su radijatori za centralno grejanje, proizvedeni na Kosovu čak i pre rata, bili prisutni na srpskom tržištu.

Kompanija „Enrad“ nekada je bila socijalno preduzeće „Jugoterm“, ali je privatizovana 2012. Posle ovog perioda, Tahiri podseća da je kompanija bila uništena i bez odgovarajuće tehnologije. Godinama kasnije, milioni evra uloženi su u objekte i tehnologiju, koja trenutno broji preko 200 radnika i koja dnevno proizvodi 500 radijatora. Ovi proizvodi su već prisutni na tržištu u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Grčkoj.

„Čak i kada je kompanija bila društveno preduzeće, od 1978. godine osvojila je tržište zemalja bivše Jugoslavije. I nakon završetka rata nastavili smo da izvozimo. Onda je 2012. kompanija privatizovana i nastavila je da izvozi bez problema“, rekao je Tahiri.

Foto: RSE

Međutim, dokumentaciju proizvoda proizvedenih na Kosovu, u kojima stoji Republika Kosovo, u nekim slučajevima carinske vlasti u Srbiji ne prihvataju.

Carinska deklaracija robe, komercijalna faktura, potvrda o poreklu su neki dokumenti koji su potrebni za izvoz proizvoda sa Kosova u drugu zemlju. Ali Srbija ne prihvata ove dokumente.

Vlada Kosova je 2018. godine, dok ju je vodio Ramuš Haradinaj, uvela carinu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH. Taksa je onda zamenjena reciprocitetom. Ali je trenutni premijer, Avdulah Hoti, nakon izbora na ovo mesto dao šansu nastavku dijaloga između Kosova i Srbije. Dijalog u Briselu nastavio je Jula 2020.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.