Još jedan sastanak bez dogovora o vladi, nastavak sutra

Kurti Mustafa
Foto: Koha

Vest je ažurirana

Kako kosovski mediji javljaju, danas, nešto posle 15h, počeo je sastanak lidera Samoopredeljenja (LVV), Aljbina Kurtija i lidera LDK, Ise Mustafe, koji posle višenedeljne pauze u Skupštini Kosova ponovo pregovaraju o koaliciji.

Opet bez dogovora, nastavak razgovora sutra

Sastanak je završen nešto posle 18 časova, bez rezultata i nastavlja se sutra. Lider LDK Isa Mustafa je posle sastanka novinarima kratko rekao: „Nismo bili ljuti na Aljbina Kurtija, susrešćemo se sutra“

Do sastanka dolazi nakon jučerašnjih, otvorenih poziva obe strane na nastavak pregovora o koaliciji, a kako javlja Koha, pozivajući se na svoje izvore, LDK će na ovom sastanku izneti LVV svoje zahteve – vratiti na pregovarački sto mesto predsedavajućeg parlamenta ali i mesto kosovskog predsednika.

Pre sastanka sa Mustafom, Kurti je održao i sastanak predsedništva svoje stranke, na kojem je razmatrano ime kandidata za mandatara nove kosovske vlade, dan nakon sastanka sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, na kom je upravo bilo očekivano da Kurti Tačiju predloži sebe kao mandatara.

Koalicioni pregovori puni trzavica

Dve pobedničke partije na oktobarskim vanrednim parlamentarnim izborima za kosovsku skupštinu, LVV i LDK, iako su jedna drugu označavale kao jedine moguće ili bar najizvesnije koalicione partnere, do danas, više od tri meseca nakon održavanja izvora, nisu uspele da postignu dogovor o koaliciji.

Pregovori su zapeli oko pozicije predsednika, funkciju koju će poslanici kosovske skupštine birati početkom 2021, a za koju je LDK tražio podršku LVV za sopstvenog kandidata kao jednu od tačaka koalicionog sporazuma. LVV nije bio spreman da prihvati takav zahtev LDK, navodeći da je jednaka raspodela ministarstava 5 na 5 kao i mesto predsedavajućeg skupštine za LDK i mesto premijera za LVV dovoljan ustupak za koaliciju sa LDK koja u sedmom sazivu skupštine Kosova broji 28 poslanika, jednog manje nego LVV.

Uprkos najavama o brzom postizanju koalicionog dogovora, dve strane nisu uspele dase dogovore ni pre konstitutivne sednice Skupštine Kosova, održane 26. decembra, ali ni pre jučerašnjeg sastanka kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera LVV, Aljbina Kurtija na kom je Kurti trebalo da sebe predloži kao mandatara nove kosovske vlade, a što nije učinio.

Odnosi LDK i LVV su se dodatno zakomplikovali upravo nakon konstitutivne sednice Skupštine Kosova, kada je Kurti, na iznenađenje svih, za predsedavajućeg skupštine imenovao poslanika svoje partije, Glauka Konjufcu. Iako se naširoko verovalo da će ovo mesto, u sklopu koalicionog sporazuma, pripasti poslanici LDK, Vjosi Osmani, na samoj konstitutivnoj sednici, LDK je ipak glasao za Konjufcu, ali nisu krili nezadovoljstvo potezom potencijalnog koalicionog partnera.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.