Kosovska vlada donela niz odluka i petogodišnju strategiju za vladavinu prava

Foto: Kljan Kosova

Kosovska vlada na današnjoj sednici odobrila je petogodišnju strategiju u oblasti vladavine prava. Odobrena je i dvogodišnja vladina komisija za priznavanje statuta bivših osuđenika i politički progonjenih. Takođe, Vlada je odobrila dva novčana paketa – za nabavku vakcina i lekova za kovid-19 i za subvencionisanje granične polise za dijasporu.

Strategiju za vladavinu prava za period 2021-2026. i imena komisije predložila je ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu).

Ona je rekla da je strategija u skladu sa vladinim programom i da ima za cilj da se vrati poverenje građana u pravosudne institucije, kao i jačanje pravosuđa, tužilaštva i borbu protiv korupcije.

Za članove Komisije za priznavanje statuta bivših osuđenika i bivših političkih progonjenih u trajanju od dve godine, predložila je: Fadilja (Fadil) Bunjaku – predstavnika iz Ministarstva pravde, Petrita Šalju (Shala) – predstavnika iz Ministarstva finansija, Isaka Šabanija (Shabani) – predstavnika iz Ministarstva zdravlja, Hidajeta Hiseni-Kalošija (Hidayet Hiseni-Kaloshi) – predstavnika Skupštine Kosova, Bertata Luža (Luzha) – predstavnika Udruženja političkih zatvorenika Kosova, Mazluma (Mazllum) Baraliu – predstavnika Udruženja advokata Kosova.

Danas je odobren i predlog produžavanja dodatka na kosovske penzije i socijale, do kraja godine. O tome opširnije u posebnoj vesti.

Na sednici je takođe, bez ikakvog glasa protiv i bez uzdržanih, izglasan i predlog odluke o dodeli budžetskih sredstava za graničnu polisu za dijasporu.

Kosovski ministar finansija, Hekuran Murati, najavio je da će za ovu tačku biti izdvojeno pet miliona evra.

„Subvencija se daje za sve putnike iz dijaspore koji fizički ulaze preko bilo kog graničnog prelaza, a politiku subvencioniše Vlada i važi mesec dana“, rekao je Murati.

Vlada je danas odobrila i Muratijev predlog, o dodeli 15 miliona evra za finansiranje lekova i vakcina protiv kovida-19

„Ovaj sporazum ima ukupnu vrednost od 15 miliona evra i nastavak je osnovnog sporazuma potpisanog 29. juna prošle godine, koji je imao za cilj da preduzme neophodne korake za odgovor na pandemiju kovid-19. Finansijska sredstva namenjena su za podršku i distribuciju vakcina, kao i deo za osnovne lekove za kovid“, rekao je Murati.

Vlada je danas iznela predlog o uvođenju dva službena praznika, koji će biti predat Skupštini na glasanje.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, napisao je na Fejsbuku, da je predloženo da se 24. jun – Dan Egipćana i 26. jul – Dan policije, dodaju kao memorijalni dani odnosno službeni praznici na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.