Kosovska policija negira navode vlasnika: Jedan kamion bio na teritoriji Kosova, drugi u zelenoj zoni; Procedura nije prekršena

Unsplash Kamion
Foto: Unsplash

19:04 – KP: Konfiskovani kamion bio na teritoriji Kosova, a drugi u „zelenoj zoni“

Kosovska policija nije prešle na teritroiju centralne Srbije, kamion zaplenjen 14, februara bio je na teritoriji Kosova, dok se drugi kamion nalazio u takozvanoj “zelenoj zoni” za koju je odgovoran KFOR. Nije bilo nikakvog konflikta sa srpskom stranom, saopšteno je za KoSSev iz Kosovske policije.

Kasno popodne, na upit prosleđen u utorak ujutru dobili smo i zvaničan odgovor od Kosovske policije. U odgovoru se navodi da je jedinica pogranične patrole 14, februara 2019 uveče naišla na dva kamiona za koja se sumnjalo da prenose ilegalnu robu. Jedan od kamiona sa robom koji je ušao na teritroiju Kosova je konfiskovan i odvezen u carinski terminal, dok je o drugom kamionu obavešten KFOR koji je odgovoran za “zelenu liniju” između Kosva i Srbije, a koji je preuzeo sporni kamion.

Iz Kosovske policije naglašavaju da u ovom slučaju nije došlo do kršenja procedure kao i da nije došlo do konflikta između Kosovske policije i srpske strane kao što je prjavljeno medijima.

11:08 Kosovska policija zaplenila kamion robe sa teritorije centralne Srbije?

Kosovska policija prekršila je sporazum o kretanju u pograničnom pojasu i ilegalno ušla na teritoriju centralne Srbije odakle je zaplenila jedan kamion sa robom, tvrdi vlasnik tog kamiona, S.D. Iz Kosovske policije nema zvaničnog komentara na navode, ali u izveštaju tvrde da je kamion zaplenjen u Šarpelju koji pripada rejonu Leposavića.

Nakon što je naš portal izvestio da je Kosovska policija u četvrtak veče u mestu Šarpelj u opštini Leposavić „naišla“ na dva parkirana kamiona robe koja je iz pravca Srbije ilegalno ušla na Kosovo, našem portalu se obratio vlasnih spornih kamiona  S.D. sa drugačijom tvrdnjom.

Portparol KFOR-a Vincenco Graso, u izjavi za KoSSev navodi sledeće: „Prema našim informacijama, jedan kamion je bio na samoj administrativnoj pograničnoj liniji između barijera koje odvajaju stranu i sa Kosova od strane sa Srbije. Patrolu KFOR-a kontaktirala je kosovska pogranična policija, ali nije bila uključena u događaj. KFOR nema saznanja o drugom kamionu.“

Graso objašnjava da je administrativna pogranična linija, iako linija na mapi, na samom terenu šira, tako da iako je kamion bio na liniji, to znači da je bio na terenu koji povezuje obe strane.  

On sa druge strane nije imao saznanja o drugom kamionu, ali ni o pojavljivanju, odnosno ulozi Vojske Srbije.

Prema rečima vlasnika kamiona, dva vozila, jedan sa stočnom hranom, jedan sa mlečnim proizvodima bila su parkirana u selu Mure, u opštini Raška na teritoriji centralne Srbije.

U trenutku kada je Kosovska policija pronašla kamione, vozači nisu bili u blizini, a jedno vozilo je bilo zaključano, dok je drugo, u kojem je ostao ključ, Kosovska policija zaplenila i odvela na carinski terminal u Mitrovici.

„Kosovska pogranična policija je ušla na teritoriju Srbije sigurno bar jedan kilometar. Odvezli su jedan kamion, drugi nisu mogli, jer je bio zaključan,“ objašnjava za KoSSev S.D. koji je o tome šta se desilo sa robom i vozilom saznao tek ujutru.

Prema saznanjima S.D., te večeri je umalo došlo i do bezbednosnog incidenta, jer, kako on tvrdi, Vojska Republike Srbije se u nekom trenutku u toku noći uputila prema patroli kosovske pogranične policije.

Vojska Republike Srbije nije odgovorila na naš zvaničan upit da potvrdi ili negira navode o noći izmeđi četvrtka i petka prošle nedelje.

„Sve vreme su čuvali i drugi kamion, sve dok nije srpska vojska krenula prema njima. Kada je krenula srpska vojska prema njima, oni su pozvali svoju komandu i rekli vojska ide prema nama, šta da radimo. Rekli su im pa gde ste, na šta su oni odgovorili da su poviše piramida (betonske bove kojima je obeležena administrativna granica). Oni su im rekli, ko je vama rekao da budete tu, povlačite se odmah da vas ne bi pohapsili.“

Kada je  S.D. došao na lice mesta, Kosovska policija se već, prema usmenim saznanjima koja on ima, navodno po naredbi kapetana Fejzulaha Tare povukla na teritoriju Kosova gde su svi čekali KFOR da utvrdi gde je granica.

„Američki kontingent je došao, utvrdio koordinate da je granica tu kod piramida. KFOR je utvrdio da su oba kamiona bila u Republici Srbiji, rekli su da će danas doći komandant Gron i da će doći taj kapetan Tara s kojim sam se ja lično video na terenu i koji mi je usmeno priznao, pred ostalim pripadnicima da je napravljen incident, da su prešli gore i da samo čeka zvanično, pismeno obrazloženje KFOR-a sa koordinatama da su oba kamiona na teritoriji Republike Srbije, što je KFOR odmah poslao njihovom štabu,“ objašnjava  S.D.

Uprkos više pokušaja tokom prethodnih dana da dobijemo komentar Kosovske policije, kao i više uveravanja da je naš upit primljen i da ćemo dobiti odgovor, do objavljivanja ove vesti Kosovska policija nije poslala komentar na ove navode.

Kapetan Tara, koji je i predvodio akciju naveo je tada da nije znao da su prešli na teritoriju centralne Srbije, a  S.D. je drugi kamion odvezao dalje ka Kopaoniku.

Dodaje i da je u Raški prijavio krađu kamiona gde je u izjavi rekao da ima usmena saznanja da ga je odvezla Kosovska policija.

S.D. je podsetio i na sporazum po kom pograničnim pojasom od 2 km između Srbije i Kosova mogu da patroliraju samo srpska vojska i KFOR, te da se Kosovska pogranična policija nije smela naći ni u toj zoni.

Kosovska policija naišla je u četvrtak veče na prelazu Šarpelj u rejonu Leposavića na dva kamiona u kojima je bila roba za koju tvrde da je ilegalno unesena na teritoriju Kosova. Iako je u policijskom izveštaju, pored Šarpelja, stajalo i mesto Zubin Potok, u naknadnom pojašnjenju za KoSSev, komandir pogranične policijske stanice Zvezdan Spasojević, potvrdio je da su kamioni bili parkirani u Leposaviću i objasnio je da su iz Zubinog Potoka bila dvojica pripadnika Kosovske policije na ispomoć kolegama u Leposaviću.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.