Kosovska Mitrovica ove godine ima svog borca na MMA državnom prvenstvu

Ove godine će i Kosovska Mitrovica imati svog takmičara na državnom prvenstvu mešovitih borilačkih veština – MMA u Beogradu. Ovo takmičenje je, međutim, i takmičenje za ulazak u reprezentaciju Srbije u ovom sportu i ulazak za predstojeće Evropsko prvenstvo. Borac iz Kosovske Mitrovice biće Aleksandar Mlata Vukosavljević. MMA nije sport kojim se izvorno bavio, ranije je to bio kik boks, zbog čega je i mesecima unazad još napornije trenirao. On je, uprkos treninzima i planu da učestvuje na takmičenju,  tek pre nekoliko dana uspeo da dobije sponzorstva, zahvaljujući kojima će i definitivno otići na takmičenje. On sada, u jednom od podruma mitrovičkih zgrada, strpljivo trenira i skida kilažu, ali nestrpljivo iščekuje takmičenje. 

Aleksandra zatičemo na treningu. U rukavicama za sparing trenira sa svojim rođakom Đorđem Markovićem, bez kojeg, kako kaže, ne bi mogao ništa da postigne. U pauzi treninga objašnjava:

"Šesnaestog maja idem na državno MMA prvenstvo u Beogradu, koje se održava u sportskom centru Šumice. To je ujedno takmičenje za reprezentaciju i ulazak za Evropsko prvenstvo koje će se održati u septembru u Rumuniji. Radim kategoriju do 77 kilograma, a pošto sam iskusan borac, ušao sam u semi pro – poluprofesionalu kategoriju. Fali mi još dva meča da uđem u profesionalan rang."

U Kosovskoj Mitrovici nema MMA kluba, jedini takve vrste na KiM-u je klub iz Zvečana, sa čijim članovima Aleksandar i povremeno trenira ovaj, možda, najsuroviji sport. 

"Matična disciplina mi je kik boks i muay thai. MMA-om sam se bavio amaterski, trenirao sam i vežbao sa drugarima, učio poluge, trenirao džiju džicu. Zadnjih godinu dana uveliko treniram MMA. Obilazim veće klubove, radim sa njima i treniram. U Mitrovici nema nijednog MMA kluba, a u Zvečanu postoji klub, koji je i jedini na Kosovu i oni na takmičenje vode jednog takmičara. Pomenuo bih Mašana Doknića i Filipa Simića koji mi izlaze u susret sa sparingom. Mašan mi pokazuje brazilsku džiju džicu, tako da se dopunjavamo u parteru," objašnjava Aleksandar i dodaje da nije član nijednog kluba:

"Treninzi su sada jaki, intenzivno se spremam, skidam kilažu. I trenutno individualno nastupam, nemam klub čiji sam član."

U kik boksu je Aleksandar bio pravi šampion. Postigao je mnogo uspeha i sa gotovo svakog takmičenja donosio je bar jednu medalju. Ipak najdraže mu je ono na kojem je proglašen za najboljeg borca.

"Na svako takmičenje na koje sam otišao doneo sam barem po jednu medalju. Bilo je dosta odličja, ali je meni najdraže odličje kada sam proglašen za najboljeg borca prvenstva i osvojio prvo meto u Loznici prošle godine. Poneo sam titulu prvaka u svojoj kategoriji – do 75 kilograma. Svako od tih takmičenja je tražilo mnogo odricanja, mnogo treninga, ali sve se isplatilo kroz medalje i pehare i nadam se da ću i na ovom takmičenju osvojiti bar nešto," ističe ovaj mladić. 

Ovaj MMA mitrovički borac se, međutim, prijavio na takmičenje koje će početi za nekoliko dana, iako nije imao sponzora, niti menadžera na samom početku. U proteklih nekoliko dana ipak se javilo mnogo Mitrovčana koji mu pomažu da ode na takmičenje, a sada ima i menadžera.

"Moj prijatelj Mile Jargić, koji je sada i moj menadžer, pomogao mi je i oko sponzorstva. Pomagao mi je i kontaktirao sve svoje i moje poznanike i predali smo zahteve za finansiranje. Neki su se odazvali, neki nisu, ali hvala svima koji su me primili i bar saslušali. A nadam se da ću opravdati poverenje onih koji su mi pomogli,"  govori Mlata.

Skroman i zahvalan na pomoći, spominje i sponzore, stalo mu je da se svakom pojediničano zahvali i bude siguran da je svaki od njih spomenut. 

"Odazvalo se mnogo sponzora, što mi stvarno mnogo znači – neki od sponzora su D.O.O Nebgor, Direkcija za građevinske puteve, Direkcija za stambeno, Ambijent, Cafe Cafe, Incognito, Standard, Vodovod, New Galeria, Bar Code, VGN, Siplement store, Shooter, Gvožđara Vanja, mesara Lazić, STR Ivan, podrum pića Batko. Oni sponzorišu moj odlazak u Beograd, troškove stanovanja, sportsku ishranu koja mi je jako bitna u periodu priprema, oko kotizacije takmičenja, putovanje. I da nije bilo njih, sumnjam da bih otišao na takmičenje. I hvala dobrim ljudima koji su mi pomogli," ističe on. 

Ostavljamo Aleksandra da trenira, dok žustro udara bokserski džak. Za četiri dana Mlata i takmičari sa KiM-a odlaze na takmičenje u Beograd. Sportski pozdrav i puno sreće! 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.