Kosovska Mitrovica: Otvorena SOS linija za decu i mlade, apotekarska ustanova u dugovima

Prvo telefonsko savetovalište za decu i mlade na prostoru Kosova i Metohije otvoreno je danas na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Svakog radnog dana od 8 do 17 časova, blizu trideset volontera deliće savete i slušati sve one koji im se, telefonskim pozivom, budu obratili za pomoć. Poziv je anoniman, poverljiv i besplatan, a broj telefona je 0800220023. Savetovalište je danas svečano, na Dan fakulteta i slavu – Vavedenje Presvete Bogorodice – otvorila pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Slađana Marković-Stojanović. 

"Od danas je moguće da se deca, mladi, roditelji i svi koji imaju neku vrstu problema – psihosocijalne probleme, problem sa vršnjačkim nasiljem, problem u diskriminaciji, u porodičnim relacijama – jave. Savetnici će ih saslušati i dati im određene infomacije," kazala je Marković-Stojanović. 

Na telefon će se javljati studenti završnih godina Medicinskog fakulteta, fakulteta psihologije i pedagogije. Oni su prošli obuku u Udruženju za lokalnu inicijativu i volonterizam u Beogradu. 

Apoteka Kosovska Mitrovica u dugovima

Apoteka Kosovska Mitrovica i dalje ima problema sa dobavljanjem lekova zbog izuzetno visokih dugovanja prema dobavljačima, kazala je danas pomoćnica direktora Kancelarija za KiM.  

Menadžment apotekarske ustanove je promenjen i sledeći korak ka rešavanju problema je da Ministarstvo zdravlja angažuje ekonomskog veštaka koji će utvrditi tačnu visinu duga ustanove, istakla je, dodajući: 

"Tek onda se ide u transformaciju. Apoteka Kosovska Mitrovica je predviđena da postane jedna jedina apotekarska ustanova, a sve ostale na Kosovu i Metohiji će biti njene filijale. Rok za pripajanje, odnosno fuzionisanje mitrovičke apoteke u jednu ustanovu je dve godine, a ostale imaju rok godinu dana."

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju pratiće rad Savetovališta i potrudiće se da obezbedi makar simboličan novčani iznos za studente," rekla je Marković-Stojanović, ističući da je značajno to da se radi o studentima humanističkih nauka, jer su, kako je kazala, to "pomagačke profesije".

"Suština ove linije je jačanje sopstvenih kapaciteta dece i poverljivog kruga ljudi da se iz problema izađe," dodala je.

U planu je, kazala je, otvaranje linije koja će biti dostupna 24 časa:

"Kada budemo imali više od 30 savetnika na raspolaganju koji će moći da pokriju celodnevni rad, SOS linija će raditi 24 časa dnevno. Savetnici će moći i od kuće da odgovaraju na pozive koji će takođe biti snimani." 

Dekan Medicinskog fakulteta, Rade Grbić, kazao je da će ovo savetovalište posebno biti od pomoći deci iz enklava:

"Ta deca imaju velikih problema u komunikaciji, putovanjima, nedostupnosti lekara i od velike je važnosti da znaju da mogu nekome da se obrate i zatraže pomoć za problem sa kojim se suočavaju. Zamišljeno je da u prva tri meseca steknemo neka iskustva, a da potom učinimo da ova linija bude dostupna 24 časa."

"Koncept čitavog projekta je da su mladi najotvoreniji prema svojim vršnjacima, prema mladima. Na taj način, postižemo da se mladi i deca za bilo koji problem koji imaju obraćaju ovom savetovalištu," dodao je.

Otvaranje Savetovališta finansirala je Kancelarija za KiM.

Nakon otvaranja, rezanjem slavskog kolača obeležena je slava Medicinskog fakulteta – Vavedenje Presvete Bogorodice. Ovogodišnji domaćin bio je doktor Nebojša Mitić. 
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.