KCRPT: Sud odlučio, žrtve seksualnog nasilja tokom rata imaju pravo na duple penzije, vlada da uvede regulativu

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, naslov je adaptiran)

Osnovni sud u Prištini odlučio je da se žrtvama seksualnog nasilja prizna pravo na dve penzije – na penzije za osobe koje su preživele seksualno nasilje tokom rata i osnovnu starosnu penziju, saopštio je u Kosovski centar za rehabilitaciju preživelih od torture (KCRPT).

Kako se navodi u saopštenju, ovo dostignuće rezultat je posvećenosti KCRPT-a u pružanju besplatne pravne pomoći žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

„Ovi sudski postupci su počeli 2021. godine. Prvobitno su pripremljene i podnete tužbe za 5 predmeta, dok je kasnije broj predmeta nastavio da raste“, navodi se u saopštenju.

KCRPT je saopštio da su žrtve seksualnog nasilja koje su navršile starosnu granicu za penziju bile lišene prava na duplu penziju. Ovo je okončano odlukom Suda.

„Dakle, preživeli su morali da biraju samo jednu penziju. KCRPT je sa pažnjom tretirao takve slučajeve i, uveren u njihov profesionalizam i nalaze, podržao preživele u postizanju pravde i priznavanju punog prava na korišćenje duple penzije. Donošenje tri presude, jedne za drugom, kojima se priznaje pravo na dobijanje duplih penzija za preživele seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, dovoljan je dokaz da preživelima treba omogućiti pravo na dve penzije“, navodi se u saopštenju.

KCRPT je pozvao Vladu Kosova da reguliše ovo pitanje administrativnim aktom i „omogući kategorijama koje uživaju pravo na beneficije od dve penzije da ih primaju od trenutka kada se za to steknu zakonski uslovi, tako da preživeli ne moraju godinama da čekaju dok sud ne odluči o priznanju ovog prava“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.