Kako je vojna vežba u Srbiji postala vest o invaziji Kosova

Vihor 2024
FOTO: Vojska Srbije

Piše: Anđela Milivojević

Od anonimnog tvita i snimka nepoznatih tenkova, do novih Kurtijevih izjava da se srpska vojska nalazi na 30 kilometara od granice sa Kosovom, vojna vežba “Vihor 2024” je tokom dve nedelje aprila bila zgodan izgovor za podizanje tenzija i izvor novih pokušaja širenje neproverenih vesti o tome kako Srbija vojno napada Kosovo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i komandant mirovne misije na Kosovu KFOR, Ozkan Ulutaš, prisustvovali su 19. aprila završnici vojne vežbe „Vihor 2024“.

Vežba je održana na privremenom poligonu „Pešter“ na jugozapadu Srbije, koji se vazdušnom linijom nalazi na oko 40 kilometara od najbliže tačke sa Kosovom i oko 10 kilometara od granice sa Crnom Gorom.

Istog dana premijer Kosova, Aljbin Kurti, je ovu vojnu vežbu opisao kao „pretnju po bezbednost“ Kosova i regiona Zapadnog Balkana.

„Oni su danas izvodili vežbe sa borbenim dronovima-kamikazama, a mesto gde se vežba odvija, osim što je 30 kilometara od granice Kosova, nalazi se samo tri kilometra od granice Srbije i Crne Gore“, rekao je Kurti novinarima.

Od septembra prošle godine, kada je naoružana grupa Srba napala Kosovsku policiju u Banjskoj kod Zvečana, kosovske vlasti su u više navrata optuživale Srbiju da je rasporedila trupe „u blizini granice“.

Pre izjave Kurtija, Vojna vežba Vihor 2024. postala je izvor spekulacija na društvenim mrežama i tema anonimnih profila na društvenoj mreži X još sredinom aprila.

Vojni poligon Pešter i udaljenost od Kosova i Crne Gore
Srpski tenkovi na granici sa Kosovom?

“Srpsko vojno prisustvo na granici sa Kosovom se masovno povećava! Ovo veliko vojno prisustvo izazvalo je veliku zabrinutost u javnom mnjenju i zahteva hitnu pažnju lokalnih i međunarodnih vlasti.”

Erblin Bytyqi“ X profil sa oko 500 pratilaca objavio je lažnu vest 12. aprila oko 9 uveče – da je Srbija povećala vojno prisustvo na granici sa Kosovom. Profil je objavio tri snimka na kojima se u daljini vide tenkovi, na jednom se čuje muzika, a na drugom se čuje kako osoba priča na albanskom. Nema informacija gde su snimci snimljeni, kada su snimljeni, a sa snimaka se ne može jasno zaključiti da li su to tenkovi Vojske Srbije. Preko 300 hiljada X korisnika je od tada videlo ovu objavu sa 166 deljenja i preko 440 sviđanja.

U ovom slučaju se zapravo radi o vojnoj vežbi „Vihor 2024“ koju je Vojska Srbije najavila na svom sajtu nekoliko dana ranije. Ministarstvo odbrane Srbije je ovu vežbu najavilo kao jednu od “od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela” sa učešćem oko 2000 pripradnika vojske. Vežba je trajala do 21. aprila “uz svakodnevno povećanje intenziteta i složenosti, na stalnim i privremenim poligonima Vojske Srbije”. Vojska Srbije je od 9. do 12. aprila objavila četiri saopštenja o detaljima ove vojne vežbe, pre nego što je profil iskoristio ove aktivnosti da ih stavi u kontekst navodne pripreme Vojske Srbije da napadne Kosovo.

Među anonimnim profilima se onda proširila teorija da ovi tenkovi dolaze iz okoline Bujanovca. U ovom delu južne Srbije nalazi se poligin “Borovac” u okviru vojne kasarne “Jug” u blizini Bujanovca. Ova kasarna nalazi se na oko 8 kilometara vazdušnom linijom od administrativne linije sa Kosovom.

Lokacija poligona Borovac i vojne baze Jug u odnosu na adinistrativnu liniju sa Kosovom

U decembru 2023 je na poligonu „Borovac’ i u bazi ‘Jug‘ održana taktička vežba voda za zaštitu snaga na kojoj je proverena spremnost jedinice za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu. Reč je o jedinici Komande za obuku koja će u Libanu biti angažovana u sastavu italijanskog kontingenta, sa osnovnim zadatkom obezbeđenja baze u kojoj su smeštene mirovne snage Ujedinjenih nacija.

„Vojska Srbije angažuje vod za zaštitu snaga u ovoj operaciji od 2014. godine, a u Libanu se na zadacima očuvanja mira nalazi i pešadijska četa Vojske Srbije, kao i štabni oficiri i grupa specijalista zaduženih za podršku našem kontingentu“.

Ista baza je korišćena tokom leta 2023. za vojnu vežbu „Platinasti vuk 23“ u kojoj su pored vojske Srbije učestvovale i oružane snage nekih članica NATO-a. Na vežbi je učestvovalo oko 600 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Vojna baza „Jug“ u Čepotini kod Bujanovca otvorena je 2009. godine, a na svečanom otvaranju je bio tadašnji predsednik Srbije, Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i ministar odbrane, Dragan Šutanovac.

Upravo je nekadašnji ministar odbrane Šutanovac sutradan napisao na „X“ da se radi o unapred najavljenoj vojnoj vežbi, a ne o pripremi Vojske Srbije da napadne Kosovo.

Ipak, „Erblin Bytyqi“ profil je sledećeg dana nastavio da objavljuje informacije o navodnoj sumnjivoj aktivnosti Vojske Srbije u blizini administrativne linije sa Kosovom. Sledećeg dana isti profil je podelio novu vest koja kaže da je Nemačka poslala vojna vozila na Kosovo nakon pozicioniranja srpskih tenkova u “selu Sumolic kod Bujanovca”. Ovde se zapravo radi o grešci jer u blizini Bujanovca postoji selo koje se zove “Samoljica” koje je na dva kilometra od Vojne baze “Jug”.

Udaljenos sela Samoljica od Vojne baze “Jug”

Pored toga, uz tekst je objavljen video snimak na kome se vide vojna vozila dopremljena vozom. Ovo je navodno snimak Nemačke donacije Kosovu koja je predstavljena kao reakcija na aktivnosti Vojske Srbije.

Ovo međutim nije potpuno tačna informacija, jer je Nemačka još u oktobru prošle godine najavila da će poslati 150 vojnika i opremu na Kosovo. Isto tako, tog dana su mediji na Kosovu objavili da je Nemačka donirala pet vojnih vozila Kosovu uz finansijsku pomoć od oko 2,7 miliona evra, dok se na nepoznatom snimku vidi mnogo veći broj vozila. Donacija je deo nastavka podrške Nemačke Kosovu koja je tokom 2023. donirala 3,5 miliona evra vojne pomoći.

Trećeg dana širenja ove lažne vesti isti profil je objavio da je američki General Cavoli potvrdio da je “paravojna grupa sa glavnim teroristom Radoičićem intenzivirala pokrete na granici KOSOVA – Srbija, dovodeći na Kosovo 300 vojnika i velike količine oružja. On je upozorio na krhku nedelju na Kosovu”.

Ovo je isečak snimka svedočenja vojnih lidera Američke vojske pred Senatom koje se desio 11. aprila. Tokom odgovora na pitanja koja se tiču zapadnog Balkana general Cavoli ni jednom nije pomenuo postojanje 300 vojnika i velike količine oružja koje je navodno Milan Radoičić dopremio na Kosovo.

General Cavoli je govorio o planovima i pripremama NATO-a da poveća broj vojnika na Kosovu u okviru KFOR misije.

Konačno, nakon nekoliko dana dizanja tenzija na mrežama, premijer Kosova Kurti je dao legitimitet ovim dezinformacijama kroz novu tvrdnju da Srbija planira da napadne Kosovo. U međuvremenu Vojna vežba “Vihor 2024” je završena 21. aprila.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.