Kosovo: SSP stupio na snagu

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, između Kosova i Evropske unije – danas je stupio na snagu. Evropski komesar za proširenje, Johanes Han, ocenio je da sprovođenje SSP-a može doneti "preko potrebne reforme i koristi za građane" Kosova.

"Čestitam Kosovu povodom današnjeg stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ovo je prekretnica odnosa između EU i Kosova. Njegovo sprovođenje može doneti preko potrebne reforme i koristi za građane. Izazov je kako da se iskoristi pun potencijal. Do svih je aktera da izvuku najbolje iz toga!" – poručio je Han na svom Tviter nalogu. 

Kosovo i EU potpisali su SSP 27. oktobra, a njegovo potpisivanje kosovski premijer, Isa Mustafa, ocenio je ranije kao najvažniji dan za Kosovo, nakon jednostrano proglašene nezavisnosti. 

SSP je zatim 22. oktobra odobrio Savet Evropske unije, da bi ovaj sporazum, 2. novembra, usvojila i Skupština Kosova, na sednici bez prisustva opozicije, i uz podršku poslanika Srpske liste. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.