Kosovo Sever portal: Beta je neovlašćeno preuzela našu vest

Izvor: Udruženje novinara Srbije/originalan tekst možete pogledati OVDE.
 
Glavna i odgovorna urednica Kosovo sever portala Tatjana Lazarević (kossev.info) obratila se Udruženju novinara Srbije navodeći da je agencija Beta "neovlašćeno preuzela vest" sa ovog portala, koju su potom, kao agencijsku informaciju, objavili Politika, B92, RTK i Radio kontakt plus. Obraćanje prenosimo u celosti.
 
Obaveštenje o neovlašćenom preuzimanju vesti:
 
Vest "Nema sastanka o uklanjanju barikada", koju je naš portal objavio juče u 20:16 minuta na http://kossev.info/strana/arhiva/nema_sastanka_o_uklanjanju_barikada/1232, agencija Beta je u celosti preuzela, sa izuzetkom poslednjeg pasusa, uz minimalnu 'kozmetičku' modifikaciju i potpisala kao svoju.
 
Mi smo juče sa radija Kosovo i RTK, preveli i preneli vest o sastanku dva gradonačelnika, a zatim i obavili intervju sa gradonačelnikom Severne Kosovske Mitrovice, Goranom Rakićem. On je u razgovoru sa mnom, demantovao ovaj susret, a što smo potom i objavili na gore navedenom linku.
 
Prema našim saznanjima, ovu vest sinoć nije imao niko osim nas. Štaviše, čitavo današnje jutro, u kosovskim medijima se i dalje 'vrtela' vest o tome da će se dva gradonačelnika sastati, sve dok danas nismo primetili našu vest na sajtovima medijskih kuća "Politika", "B92", "RTK" i "Radio kontakt plus", a koji su ovu vest zapravo preuzeli od agencije "Beta". 
 
Kako nemamo potpun pristup informacijama agenciji "Beta", mogli smo da vidimo samo skraćenu verziju naše vesti na njihovom sajtu – http://www.beta.rs/default.asp?tip=article&kategorija=vestiizzemlje&ida=3040776&id&ime, za razliku od nekih od gore navedenih medijskih kuća, na čijim sajtovima postoji šira verzija naše vesti, poput lista "Politika" – http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Rakic-Barikadu-na-mostu-na-Ibru-niko-nece-uskoro-ukloniti.sr.html
 
Naglašavamo da i mi, kao portal, prenosimo vesti drugih agencija, uvek navodeći izvor sa kojeg preuzimamo vest.
 
Ovaj protest ne ulažemo radi afirmacije našeg portala, već isključivo istine radi i osnovnog principa profesionalnog izveštavanja.
 
S poštovanjem,
Tatjana Lazarević

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.