Kosovo primljeno u Svetsku carinsku organizaciju

Kosovo je primljeno u Svetsku carinsku organizaciju. Ovo članstvo je najvažnije nakon onog u Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu – saopštio je kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj. Povodom ove vesti u Prištini je organizovana i konferencija za medije, a novinarima su se obratili upravo Hodžaj, kao i kosovski premijer, Isa Mustafa i ministar finansija, Avdulah Hoti. Video zapis konferencije koji je objavila Carina Kosova pogledajte ovde.

"Još jedna dobra vest nekoliko dana nakon priznavanja od strane Bangladeša. Danas je Kosovo formalno primljeno u Svetsku carinsku organizaciju," poručio je Hodžaj.

On se istovremeno posebno zahvalio, kako je rekao, prijateljskim zemljama, belgijskoj vladi i ministru spoljnih poslova, Didieru Rejndersu – na podršci Kosovu da postane deo ove svetske organizacije, nakon "godina intenzivnog lobiranja".

Oglasio se i kosovski predsednik, Hašim Tači:

"Ova vest predstavlja veliku konsolidaciju našeg učešća u multilateralnim organizacijama i pomaže Kosovu u jačanju našeg odličnog carinskog sistema."

On je objasnio i da je proces pristupanja Kosova Svetskoj carinskoj organizaciji počeo još pre dve godine, te da je, nakon donošenja odgovarajućih zakona i potpisivanja konvencija – rezultat opipljiv.

"Hvala Belgiji i prijateljskim zemljama," naveo je Tači.

Srbija je u ovu svetsku organizaciju primljena 2006. godine.O članstvu Kosova u drugim međunarodnim organizacijama, čitajte na našoj tematskoj stranici "Lobiranje kosovske diplomatije".Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.