Kosovo je tačka razlaza i unutar EU, i Rusija želi da to ostane tako

FOTO: Nedeljnik.rs/ Boško Jakšić
FOTO: Nedeljnik.rs/Boško Jakšić

Novinar i spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ocenio je da Rusija ne želi rešenje kosovske krize jer joj to garantuje da bi Zapadu, posebno EU, mogla da parira na „njihovom terenu“ i tako potencijalnom pretnjom uzvraća na približavanje NATO svojim granicama.

Jakšić je u autorskom tekstu za sajt Medija centra naveo i da je nedavna zapaljiva situacija na severu Kosova, koju su u Beogradu opisivali kao mogući „pakao“ i „kataklizmu“, bila „birokratski apsurdno izazvana problemom sa ličnim dokumentima i automobilskim tablicama“, ali da nije slučajno dobila veliku pažnju proruskih kanala na mreži Telegram.

„Od kako je posredovanje oko kosovske krize iz UN prebačeno za Brisel, Rusija nastavlja da insistira na rešenju po osnovama rezolucije UN 1244. Iako je izgubila deo moći, pronašla je druge načine upotrebe ‘soft power’. Kosovo je tačka razlaza i unutar EU i Rusija želi da to ostane tako“, kazao je Jakšić.

Prema njegovim rečima, proruski sajtovi su se posebno bavili poslednjom krizom na severu Kosova i najave iz Prištine da neće priznavati dokumenta koje izdaje Srbija, koja je bila „idealna prilika da Rusija serijom dezinformacija pokaže svoju zabrinutost za Srbe na Kosovu“.

„Izveštavalo se da su srpski borbeni avioni prebačeni na lokacije blizu Kosova i da je Vojska Srbije u punoj borbenoj gotovosti na granici. Širene su vesti da je jedan Srbin na prelazu Jarinje ranjen, što je trebalo da pomogne usijanju atmosfere straha i neizvesnosti na severu“, naveo je Jakšić.

Dodao je da se u tekstovima uticajnih ruskih analitičara „provlači ideja da bi kosovski problem trebalo rešiti silom, uz vojnu pomoć Rusije“.

„Kosovo i dalje ključni kanal širenja balkanske sfere ruskog uticaja“

„Iako bi konflikt oko Kosova odvukao deo pažnje od ukrajinskog fronta, iako u Rusiji ima onih koji otvoreno huškaju Srbiju na rat, spekulacije o tome da Putin namerava da na Balkanu otvori drugi front deluju nerealno, što ne znači da Moskva odustaje da drži nogu u vratima Balkana“, ocenio je Jakšić.

On je istakao da se „nacionalističke i ekstremno desničarske poruke brzo šire preko prokremaljskih portala i nailaze na dobar prijem među rusofilima Srbije“, koji „nisu spremni da priznaju da Moskva međunarodno pravo krši koliko i njima omrznuti Zapad“.

„Zar se ne pitaju da li će Rusija, koja priznaje nezavisnost secesionističkih tvorevina kao što su Krim, Abhazija, Južna Osetija, Donjeck i Luganjsk, sutra isto to učiniti sa Kosovom“, rekao je Jakšić i dodao da je Rusija time izgubila međunarodni legitimitet i kredibilitet.

Ocenio je da je „Kosovo i dalje ključni kanal širenja balkanske sfere ruskog uticaja“.

„Srbija je prihvatila diplomatsko i političko starateljstvo pokazujući spremnost da se na hipotetičkom vetu u Savetu bezbednosti zahvali sasvim konkretno: od sramne prodaje NIS-a do glasanja protiv rezolucija osuda Rusije u raznim međunarodnim forumima, uključujući i poslednju Saveta Evrope o Ukrajini“, istakao je Jakšić.

Prema njegovoj oceni, podrška Srbije osudi agresije Rusije na Ukrajinu u Generalnoj skupštini UN „bila je izuzetak“.

„Povećano prisustvo Rusije nije, kako ovde mnogi vole da kažu, rezultat vekovnog prijateljstva, već je kriza oko Kosova poslužila Moskvi da se predstavi kao garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije koji Zapad ruši. Isti onaj Zapad koji vas je bombardovao, a mi nismo. Rešenjem konflikta bi taj kanal bio zatvoren“, zaključio je Jakšić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.