Koronavirus otežava proces rehabilitacije povratnika iz Sirije

Kampovi za povratnike Sirija ISIS

Izvor: RSE (Tekst izvorno preveden sa albanskog)

Širenje koronavirusa na Kosovu sredinom marta zaustavilo je proces rehabilitacije porodica koje su se vratile iz konfliktnih zona u Siriji i Iraku.

Zvaničnici ministrstva unutrašnjih poslova, koji su u stalnom kontaktu sa ovim porodicama ističu da je glavni problem bio online učenje za decu.

Mnoga deca ne znaju da čitaju ili pišu, jer rođeni u ratnim zonama – nisu išli u školu. Mnogi drugi, koji su rođeni na Kosovu i tamo otišli, takođe nisu išli u školu.

Ganimete Gerbovci iz ovog ministarstva kaže za Radio slobodna Evropa da su deca imala poteškoće da pristupe i razumeju online nastavu.

„Nisu imali opremu za pohađanje online nastave. Neke porodice nisu imale ni televizore. Preko Direkcije za obrazovanje opštine Priština, za decu u Prištini obezbeđeni su električni uređaji tokom pandemije kako bi deca imala priliku da pohađaju online nastavu iz svojih domova“, kaže ona.

Održavane su i online sesije sa ženama koje su se vratile.

„U pogledu mentalnog zdravlja, naši psiholozi su sprovodili online sesije sa ženama i savetovali ih o upotrebi zaštitne opreme, poput maski i održavanja distance“, rekla je ona.

Prema navodima Gerbovci, najteži period bio je kada su bile na snazi mere ograničenja kretanja, kada su stanovnici Kosova u aprilu i maju bili ograničeni i nisu mogli da napuste svoje domove.

Rad sa umanjenim brojem osoblja, značio je da je proces rehabilitacije, koji je započet pre izvesnog vremena, prekinuo većinu aktivnosti, osim slanja paketa hrane i za higijenu povratničkim porodicama.

Nakon popuštanja mere izolacije početkom juna, neke aktivnosti su takođe bile dozvoljene povratnicima iz Sirije. Deca su već deo raznih sportskih i kulturnih aktivnosti.

„Organizovanje ovakvih aktivnosti odvija se u manjim grupama od 7 do 8 dece na otvorenom u cilju poštovanja mere protiv Covid-19“, kaže Gerbovci.

Prema njenim rečima, do sada nijedan član povratničkih porodica nije pozitivno testiran na Covid-19.

Nakon ublažavanja mera žene su počele sa pohađanjem kurseva krojenja.

Skender Perteši (Perteshi) iz Kosovskog centra za bezbednosne studije, kaže za Radio slobodna Evropa da je pandemija donela sa sobom mnoge izazove u reintegraciji građana Kosova koji su se vratili iz konfliktnih zona u Siriji i Iraku.

„Usporilo je neke od projekata, za koje je bilo planirano da se realizuju, a koji bi uključivali i građane koji su vraćeni iz ovih ratnih zona. Neki od programa koji su bili planirani da se implementiraju sa pojedincima naišli su na mali problem, bilo da su programi odloženi ili morali da se primene u skladu sa potrebama i okolnostima pandemije Covid-19“, rekao je Perteši.

Rinor Ćehaja (Qehaja), sa instituta „EdGuard“, kaže da je organizacija online učenja na Kosovu imala mnoge nedostatke.

A kada je reč o deci koja su se vratila, on kaže za Radio slobodna Evropa da su ta deca zanemarena u pogledu pristupa obrazovanju tokom pandemije.

„Nadam se da će od ovog novog semestra u septembru, ukoliko organizacija nastave bude u istom formatu, vlada uzeti u obzir ovakvu situaciju i težak pristup za ove grupe za učenje putem interneta i pružiti im ne samo mogućnost pristupa, već nužno i veću posvećenost institucija prema njima“, kaže Ćehaja.

U ponoć, 19. aprila prošle godine, 110 državljana Kosova, uključujući i 32 žene, 74 dece i četiri borca, vratilo se iz Sirije na Kosovo.

Prema navodima kosovskih vlasti, od početka 2012. godine u Siriji je bilo oko 400 građana Kosova. U Siriji je ostalo oko 100 ljudi sa Kosova, a veruje se da su 40 od njih deca.

Vlada Kosova ranije ove godine nije potvrdila za Radio slobodna Evropa da li planiraju novu operaciju povratka građana Kosova koji su ostali na teritoriji Sirije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.