Konjufca u Grčkoj: Priznanje Kosova, strateška investicija za budućnost

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Skupštine, Gljauk Konjufca, u svom govoru u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje jugoistočne Evrope u Grčkoj pozvao je na priznavanje nezavisnosti Kosova i regionalnu saradnju kako bi se suočili sa posledicama rata koji je Rusija započela u Ukrajini.

On je rekao da ničim izazvana ruska invazija na Ukrajinu ima potencijal da pogorša postojeće tenzije u našem regionu, pa je rekao da moraju ostati verni evropskim vrednostima.

„Uz nepokolebljivo partnerstvo sa NATO-om i Sjedinjenim Državama, možemo da zaštitimo naš region od ozbiljnih destabilizujućih pretnji koje mogu imati za cilj da dovedu do suštinske promene u međunarodnom poretku“.

Konjufca je za govornicom rekao da region može da reši sve probleme napredovanjem u procesu članstva u EU i uzajamnoj regionalnoj saradnji.

„Podršku svih, kojoj prethodi priznanje Kosova, treba posmatrati kao stratešku investiciju za budućnost, kao neophodan korak za održavanje mira i stabilnosti ali i za naš zajednički razvoj“.

„Zbog toga želimo da pozovemo vas i vašu vladu da podržite napore Kosova ka liberalizaciji viznog režima, članstvu u Savetu Evrope, statusu kandidata za članstvo u EU, članstvu u NATO-u i članstvu u drugim međunarodnim mehanizmima“.

Konjufca je dodao da ničim izazvana invazija Rusije na Ukrajinu, osim što je pogubna za ukrajinski narod, ima visoku cenu kada su u pitanju ljudi, ekonomija i odnosi, takođe direktno utiče na regionalnu bezbednost, uključujući snabdevanje energijom i poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Kako bismo se izborili sa ovim izazovima, Konjufca tvrdi da moramo da radimo zajedno.

„Moramo u potpunosti da uskladimo našu spoljnu politiku sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama, uključujući sankcije i moramo da budemo odlučni u svojim ciljevima“, rekao je.

Predsednik kosovske skupštine je takođe otkrio ambicije Kosova da postane članica Evropske unije.

„Budućnost regiona Zapadnog Balkana je u EU i mi nastojimo da postanemo članica Evropske unije, tako da radije sledimo jasan put i idemo napred. Međutim, Kosovo se suočava sa još jednim izazovom. Jedina smo država u regionu za čije je građane i dalje potrebna viza za putovanje u Evropu. Evropska komisija je od 2018. godine više puta potvrdila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za putovanje bez viza, a Evropski parlament je dva puta pozivao na liberalizaciju viznog režima kroz rezolucije koje je usvojila velika većina. I posle toliko godina koliko smo ispunili sve uslove, još uvek ne vidimo svetlo na kraju tunela“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.