Komentar dana: Nenad Radosavljević

Piše: Nenad Radosavljević

Danima slušam i gledam takve gluposti da prosto moram da reagujem. Kažu da će biti propast sveta zbog ukidanja monetarnog sistema Srbije na Kosovu, odnosno da će biti ukinuta valuta plaćanja dinar i da će time biti ukinute penzije i plate za privremene organe, srpska javna preduzeća, prosvetu i zdravstvo na Kosovu. Da će tako svi oni ostati bez primanja a i kada bi im dinare doturili, oni ne bi mogli za te “nevredne novce” bilo šta da kupe. Odnosno, obezbede egzistenciju za sebe i svojih porodica.

E pa nije istina to što pričaju Baki i neka Vujačić koji su sav problem mogli i da naprave zajedno sa svojim “bogom” AV-om, pa sada hoće da dizanjem tenzija u narodu skinu svoju odgovornost i sramotu sa sebe, tražeći da se satrti narod bori za nešto što su mu baš oni oteli.

Dakle, možda sutra, a možda i neku nedelju ili mesec kasnije to će zaživeti. To je dogovor koji će biti ispoštovan, svejedno kada. Plaćaćemo isključivo evrima i primaćemo plate, penzije i sve druge prinadležnosti koje smo do sada primali u dinarima od sada u evrima.

Samo je potrebno da centralne vlasti Srbije dogovore kao mehanizam da se primanja u dinarima transformišu kroz Centralnu Evropsku banku u evre i proslede bankama na Kosovu koje funkcionišu u monetarnom sistemu evra. I to će biti.

Onda kada sve zaposlene u privremenim organima i javnim preduzećima prema zakonima Republike Srbije, ovi koji su nas prodali i predali (SPS, SNS i njihova Srpska lista), penzionišu kao ranije policiju i bezbednosne strukture Republike Srbije, onda će uz apsolutno zbrinjavanje svih penzionera, koje se već odigralo, problem biti rešen.

Naime, svi penzioneri imaju račune u kosovskim bankama. Velika većina zaposlenih u srpskim institucijama takođe imaju takve račune. Za one malobrojne koji to nemaju, takođe nije komplikovano postići dogovor sa Raiffeisen ili NLB bankom da račune otvore. I to će se isto desiti. Stvar je završena. Onoliko dinara koje su ti ljudi do sada primali u dinarima primaće u evrima. Takozvana država Srbija bi trebala na sebe da prihvati teret provizije koji će za transakcije postojati.

E sada da se malo podsetimo. Jesmo li od 1999. funkcionisali i sa dinarom i sa evrom?

Jesmo… Da li je to nekome pravilo probleme u transakcijama? Nije… Mi koji možemo da čitamo izmešana slova u rečima i ćiriličnog i latiničnog pisma (jedini u svetu), nismo ni primećivali to kao smetnju… Pa šta je sada problem? Da li je to moglo ostati i nadalje? Moglo je… A zašto nije? E pa zato što su neki drski, mislim na vlasti iz Prištine, a neki pokvareni, jer su na sve pristali a narodu pričali drugačije priče (mislim na vlasti Srbije), sve dogovorili bez da su narod pitali.

Verujte mi sve će se to srediti na našu štetu. Primaćemo plate iz Srbije u evrima, plaćaćemo u prodavnicama u evrima i prosto, živećemo u toj valuti. Oni koji kažu Kurtiju da odloži transformaciju, prosto lažu. Oni mu daju priliku da isto kao i kod rešavanja tablica, odloži trenutno stanje da bi postigao konačni cilj.

Dakle, za običnog čoveka ta monetarna promena neće biti problem. Neće ni za monetarne sisteme sa obe strane administrativne linije. Biće za one koji su godinama slali pare preko svog bankovnog sistema, u koji su jedini imali uvid, a koje su im se vraćale u devedesetopostotnom iznosu u cilju pljačke sopstvenog naroda. Sada će i neki drugi pratiti novčane transakcije i davanja i govoriti o prevari AV režima, odnosno u nju imati uvid. Kada oni daju milione kojih na terenu ni do sada nije bilo, moći će se doći do podataka koliko je AV mogao da ukrade.

Ja sam za to da se spreči enormna korupcija. Pre svega u Srbiji.

Jer je kod nas najveća.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.

Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.