Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Nova maksimalna cena evro dizela narednih sedam dana biće 209 dinara, dok će cena benzina evro premijum BMB 95 biti 198 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Dizel je poskupeo za tri dinara, a benzin za – pet dinara. Nove cene važiće do sledećeg petka kada će ministarstvo objaviti novi cenovnik. Vlada Srbije uredbom je propisala način kako se utvrđuje maksimalna cena ova dva goriva na benzinskim pumpama. Njena primena produžena je do kraja juna. Najviša maloprodajna cena evro dizela, prema uredbi, dobija se kada se prosečna veleprodajna cena ovog derivata uveća za sedam dinara. Isti način obračuna važi i za maksimalnu cenu evro premijuma BMB 95 – prosečna veleprodajna cena ovog derivata na teritoriji Srbije uvećana za sedam dinara.

Kada se uzme u obzir ko sedi u vladi i da se ta cena njih uopšte ne tiče i da su im potrebne pare koje su u onoj veleprodajnoj ceni neopravdano visoke zbog njihovih velikih prohteva i lagodnog života, zahvaljujući tome što parazitiraju budžet, ostvaren delom i iz toga, onda je jasno da je maloprodajna cena mogla biti i veća. A tek će biti.

„Jasno je da se sporazumom konačno rešava pitanje priznanja Kosova, onda je nezamislivo da dve zemlje ne priznaju jedna drugu, a da budu deo EU“. Koliko Nemačka ima bliske odnose sa Kosovom, jedan od pokazatelja je upravo to što je, prema rečima samog nemačkog kancelara, odabrao Prištinu za svoju prvu posetu regionu. Kosovo je pouzdan partner Nemačkoj jer je, prema rečima Šolca, ono to dokazalo i odgovorom na rusku agresiju u Ukrajini. Takođe, Kosovo je ispunilo i uslove za viznu liberalizaciju, a Nemačka taj proces podržava i konkretnim potezima.

Gledao ja jutros sve informativne PINK-ove emisije i deo jutarnjeg programa i… ostao sam neobavešten a čini mi se i glup. Iz onoga što sam tamo gledao bilo je jasno da ovaj Šolc dolazi samo u Beograd, da našeg predsednika obožava sa tendencijom da počne da se kune u njega i da mu je Angela ostavila u amanet da ovog srpskog vetropira pomogne koliko god je, čak i nemoguće. Kad ono prvo u Prištinu što nije važno… ali je važno zašto, kad ono tamo ima šta da ponudi kao npr. viznu liberalizaciju i zna se zašto, zbog Rusije i Ukrajine, kad ono tamo izražena bliskost Kosova i Nemačke i podrška međusobnom priznavanju Kosova i Srbije.

Ovom našem ostaje da se kune u najveće investicije Nemačke u Srbiju, što se tiče regiona, a kapitalisti samo ostvaruju svoje prihode, svoju enormnu zaradu, zahvaljujući prejeftinoj radnoj snazi osiromašenog naroda i subvencijama od Vučića koje im pokrivaju troškove za plate za narednih… koliko godina će biti tu.

Ništa bedni narode nemamo od nemačkih investicija i investitora. To su njihove pare koje nose kući. Mi smo im samo subvencijama platili da dođu da se Vučić reklamira, da nam radnicima te naše pare od subvencija podele kroz plate dok su tu i da posle sečemo uši da bi krpili tamo gde će nam nedostati.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.