Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Na kraju mandata radnih grupa za pronalaženje trajnog rešenja za tablice, u Briselu se danas i sutra održava novi krug sastanaka ovih delegacija. EU je pozvala na hitno pronalaženje zajedničkog stanovišta. Analitičar, Dušan Janjić, međutim, ocenjuje za KoSSev da će u narednom periodu, odlukom Prištine, doći do ukidanja stikera za tablice i da će prestati da važe i da se koriste srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu. Janjić naglašava da pitanje tablica jasno odslikava zloupotrebu kosovskog pitanja i realnih interesa srpske zajednice. A što se Beograda tiče, on smatra da Srbija u o ovom trenutku neće moći da razgovara o tablicama i da se to videlo upravo na izjavi iz Kancelarije za KiM o načinu na koji sagledavaju prolongiranje roka i posle 21. aprila. „Srbija će cele ove godine da ima neke izbore i Vučić neće moći da priča o tome (tablicama)“, kazao je Janjić.

Opet ja o tablicama. Mislim da je to važno pitanje, pa zato i pišem o tome, i da iz načina njegovog rešavanja mogu proizići, kako nam se zalomi, i privremena stabilizacija prilika i talas nasilja Prištine prema Srbima na severu Kosova uz mogućnost da sve to preraste u ozbiljne sukobe. Zato hoću da upozorim sve usijane glave i one koji nažalost odlučuju da ovo pitanje nije igra i da se može završiti pogibeljno za obe strane. Pre svega razmišljam o slabijoj strani, a to smo mi, Srbi na severu Kosova.

Ako Beograd umisli da je prolongirao rok za rešavanje ovog pitanja kao što je pobeđivao sa 5:0, a svi znamo da nije, što sada osećamo, onda nam se može desiti svašta. Može da neodgovornom a pokvarenom Kurtiju padne na pamet da blokira ulazak vozila sa srpskim tablicama gradova na KiM, na to isto KiM, blokiranjem na administrativnim prelazima ali i blokiranjem saobraćaja na severu Kosova za ta vozila. Šta ćemo u tom slučaju mi uraditi? Očigledno ništa. Imamo li snage? Nemamo. Imamo li energije za proteste i imaju li oni smisla? Nemamo i nemaju. Može li beogradska vlast da reaguje? Ne može i neće. Bićemo, znači, prepušteni sami sebi i kao jedinke ispred policijskih ili specijalnih jedinica tada smo nemoćni. Skidaće nam tablice, oduzimati vozila ili hapsiti. Ko će nas zaštititi? Niko. Može li Srbija da uđe na Kosovo i reaguje protiv nereagovanja KFOR-a (NATO)? Naravno da ne.

Kuknjava na nacionalnim frekvencijama režimskih analitičara i izjave Drecuna i drugih nam tada uopšte neće pomoći. Busanje u prsa takođe. U svom ovom zlu ipak se nadam da će bar neko u radnim grupama biti trezven i promisliti o posledicama po obične ljude, pa uticati na ostale da donesu razuman predlog delegacijama na najvišem nivou po principu “samo da rata ne bude”.  Nažalost sada nam ne treba pameti jer je ovi koji nam upravljaju i nemaju, nego sreće i Božje pomoći. Sreće inače nemamo, ali u Božju pomoć verujem.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.