Komentar dana: Nenad Radosavljević

„Apelujem na sve aktere u Prištini da se uzdrže od neodgovornih i nepouzdanih spekulacija o dešavanjima u Zubinom Potoku jer one mogu da ugroze stabilnost na terenu“, na direktne prozivke iz Prištine Aljbina Kurtija i Vjose Osmani reagovao je Petar Petković.

„Orkestrirani napadi na Srbe i zvanični Beograd i to pre završetka istrage, dovode u pitanje motiv ovih događaja“, poručio je direktor Kancelarije za KiM, nakon što su kosovski premijer, predsedništvo i direktor policije optužili Srbiju da stoji iza serije napada na Kosovsku policiju o kojima je ministar unutrašnjih poslova izvestio danas na vanrednoj konferenciji za medije u Prištini.

Napadi su počeli 13. aprila kada je, kako to saopštava KP, istog dana – prvo na putevima gde policija prolazi postavljana metalna žica, a potom je policijski automobil kamenovan.

Kako je danas potvrdio kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla), na vanrednoj konferenciji za medije u Prištini, napad na policiju dogodio se i sinoć, kada je, prema njegovim rečima, policija gađana vatrenim oružjem.

Poslednji incident dogodio se jutros u 7.40, a kako je objasnio Svećlja, na dva policijska automobila koja su završila smenu na prelazu, bačene su ručne bombe i pucano je iz kalašnjikova.

Komentar:

Sva tri incidenta mogla su da izazovu kriminalne strukture u korist i po nalogu Prištine, u korist i po nalogu Beograda, ili u sopstvenu korist. Ništa to nije novo i nije prvi put da jedni drugima, neodgovorni vlastodršci na Balkanu, podmeću “kukavičje jaje”.

Neodgovorno je, međutim, to što ni ne trepnuvši, Kurti i Vjosa znaju da je napade naručila srpska vlast a za to nemaju nikakve argumente i to što srpska vlast, sve nešto trepćući, ne osuđuje događaje, nego povodom istih osuđuje spekulacije Prištine.

To se Petre ne radi (ako ćemo pošteno… a ti to očigledno nećeš) tako, već se učinjeno nasilje osudi a onda se preko lokalne vlasti i policije na Severu Kosova, kojima upravlja Beograd – slučajevi istraže.

Niko ništa na Severu ne može, niti sme da uradi, a da to Beograd ne može da otkrije. Onako isto kako upravlja sa glasovima, bez konkurencije, isto tako upravlja i sa svim ostalim u naše četiri opštine, pa nažalost – i životima smrtnika.

A zašto to rade?

Ekstremistima iz Prištine bi baš odgovaralo da neko strada, pa da se digne velika frka, pokrene nasilje i očisti Sever od Srba u skladu sa njihovim davnašnjim željama.

Poljuljani i pritisnuti Vučić, kome strane službe hapse najbliže saradnike, koje sam nije smeo stvarno da osudi, iako se nalazi na vrhu piramide, jer ga kao drže u šaci informacijama kojima raspolažu, bi da skrene pažnju sa sebe, na bilo šta drugo, pa mu gužva na Kosovu i oko Kosova možda izgleda najdelotvornija u tu svrhu.

A kriminalci k’o kriminalci, ako zaplaše policiju, lagodnije će moći da rade svoj “posao”.

Šta je stvarno od svega ovoga to, teško je sa sigurnošću reći, ali je sigurno to da su ovo luda posla.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.