Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

„Više do zuba naoružanih i maskiranih pripadnika specijalne kosovske policije upalo je jutros nešto pre 6 sati u više srpskih kuća u Štrpcu, Sevcu i Brezovici, kao i u zgradu Privremenog organa opštine Štrpce“, izvestio je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Petković poručuje da se, uprkos ovakvim pritiscima, Srbi na KiM „neće pokolebati ni slomiti“, štaviše, kako je poručio, nastaviće da čuvaju mir i stabilnost, uprkos „nameri Kurtija i njegovih poslušnika da isprovociraju“. Direktor Kancelarije poručuje da će o „novoj provokaciji usmerenoj prema Srbima na KiM“, obavestiti sve međunarodne predstavnike. „Takozvani obračun s korupcijom ne sme biti izgovor za zastrašivanje i maltretiranje srpskog naroda koji ionako živi u otežanim i specifičnim uslovima“, naglašava.

Jedino što on ume da uradi je da „izvesti“ o nečemu, „obavesti“ o tome „neke međunarodne predstavnike“ i sa „njemu svojstvenom sigurnošću“ u „patriotskom“ maniru utvrdi kako će, ne on, nego Srbi, ostati nepokolebljivi, a uzgred u izjavi ispromoviše stranačku predizbornu parolu: mir i stabilnost… Nedostaje u političkom pamfletu još samo Vučić. Trezveni i politički korektan političar bi morao da neku progovori i o korupciji i da nas uveri da je taj cilj akcije ustvari navodni. Ako jeste. Ovako je još jednom samo potvrdio da to što on kao radi može da radi bilo ko.

„Hoće da oteraju Srbe iz Sirinićke župe, nismo naivni da očekujemo reakciju Zapada“, kazao je danas u Novom Sadu Aleksandar Vučić, u fabrici BMTS povodom jutrošnje akcije Kosovske policije na više lokacija u Štrpcu, među kojima i u zgradi Privremenog organa te opštine. Setio se i godišnjice martovskog pogroma. „A za 18 godina niko nikada nije odgovarao za uništavanje srpskih svetinja i za ubijanje i proterivanje Srba“, navodi, ali dodaje i ono što vidi kao odgovornost sadašnje srpske opozicije. „Oni koji su u Beogradu ćutali i ništa nisu preduzimali danas se hvale time što su ćutali i nisu ništa preduzimali. To nam je nauk da pre svega brinemo da nam se makar u takvoj razmeri tragedije na Kosovu i Metohiji više ne događaju“, kazao je Vučić.

Ne znam da se iko hvalio što je ćutao i ništa nije preduzimao, ali znam da su cevi NATO pakta tih dana bile okrenute prema Srbiji. Sveža su bila sećanja na stradanja od bombardovanja pa je nažalost jedini način reakcije bila da prođemo sa što manje žrtava, što smo se i trudili i diplomatija prema centrima moći što je i rađeno. Avanturizam režima koji nas je 1999. uveo u stradanje, 17. marta se morao izbeći sa što manje štete i žrtava. E to je ono što je ovaj neartikulisano izgovorio da će, ako se opet desi, da brine da razmere tragedije, ako ih bude, ne budu baš tolike, već bar malo manje nego onda kada je sadašnja opozicija vodila državu. A to što je rekao, uopšte ne zvuči utešno.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.