Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Granični prelazi na severu Kosova Brnjak i Jarinje i dalje su pod blokadom zbog protesta Srba nezadovoljnih odlukom kosovskih vlasti o ukidanju tablica sa neutralnom oznakom. Putevi Leposavić – Raška i Ribarići – Zubin Potok blokirani su za saobraćaj, a situacija na prelazima je mirna. Srbi sa severa Kosova zahtevaju ukidanje odluke o zameni registarskih tablica, kao i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije koje nadgledaju sprovođenje te mere.

Nikako mi nije jasno kako se “Srbi” na severu Kosova nisu pobunili protiv dogovora u Briselu, koje je postigao upravo ovaj njihov lider, predsednik i Bog koji sada leti okolo naokolo a i sam zna, kao što i oni znaju, da je to samo “let iznad kukavičjeg gnezda” njihovih prevara.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je napad na grupu Srba u južnom delu Kosovske Mitrovice koji su, kako su naveli, otišli u južni deo Kosovske Mitrovice da bi obavili administrativne poslove – nedopustiv incident koji je nastavak i posledica akcija Prištine čiji specijalci danima provociraju srpski narod na prelazima na severu КiM.

Znaju li ovi iz kancelarije da odgovore na pitanje: Zašto je ta grupa Srba otišla u južni deo Kosovske Mitrovice, da obavlja neke administrativne poslove. Majstori, do kada ste vi došli na vlast svi administrativni poslovi su se obavljali na Severu KiM. Smrdi li vam tu nešto? Od vas naravno.

Portprol EU Peter Stano potvrdio je da će se glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi sastati sutra u Briselu. Prethodno je Stano naglasio da će „prvi pozitivan korak” u rešavanju trenutne situacije na Kosovu biti dolazak glavnih pregovarača u Brisel.„Oni će iskoristili platformu dijaloga da razmotre put napred što znači deeskalaciju situacije, jer ono što se trenutno dešava nije dobro ni za narod na Kosovu, u Srbiji, ali i u regionu”, poručio je Stano.

Osnovno pitanje je: Zašto se nisu sastali pre 15-og septembra kada rešavanje situacije ne bi ni bilo potrebno, da situacija ne bi ni eskalirala, da avioni ne bi trošili gorivo, ovi ROSU ne bi odmašćivali puške (a i to je neki trošak), oni mučenici na barikadama se ne bi smrzavali pod šatorima, da bi deca išla u školu a mi živeli život od Boga predodređen… E pa zato što se tada ne bismo setili ko je Kurti i ko je Vučić… A oni bez toga ne mogu.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.