Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Svi Srbi znaju da su izgubili Kosovo, ali ja ću učiniti sve što je u mojoj moći da vratim što se može, pa da to na kraju ne ispadne kao potpuni poraz ili potpuni gubitak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za hrvatski nedeljnik „Globus“. Kako prenosi „Jutarnji list“, predsednik Srbije je naveo da ga svi napadaju i u tim napadima ne biraju reči ni sredstva. Ali, niko od njih zapravo ne želi da se problem Kosova reši. I još se čude – i onda me zbog toga napadaju – kako se ja samo usuđujem da uopšte nešto rešavam, dodao je on.

Ukoliko je rešenje kosovskog pitanja loše po nas ne treba prema njemu, po svaku cenu, ići samo zato da bi se do rešenja došlo. Ja sam Srbin koji ne zna da smo izgubili Kosovo i ne odustajem da se u tom neznanju za njega i dalje borim. Sa tobom ili bez tebe… Bolje bez tebe.

Bivši ambasador Milan St. Protić kaže da su Amerikanci na Kosovu glavni posao završili. Prema njegovim rečima, kada bi to pitanje skinula s dnevnog reda, Srbija bi bar bila u poziciji da otvori pitanje samoopredeljenja Srba u Republici Srpskoj. Borimo se za nešto što je izgubljeno, istakao je on. On kaže da su Amerikanci na Kosovu uradili sve što su hteli da urade – uspostavili lokalnu vlast i uspeli da nezavisnost formalno prizna više od polovine čovečanstva.

Nikako ne mogu da shvatim kada je došlo do ovog kolektivnog “otrežnjenja”. Nekako smo u prvom mandatu sadašnje vlasti ušli sa ambicioznim obećanjem da ne damo Kosovo i da ćemo poništiti sve do tada postignute štetne sporazume. U drugom mandatu iste vlasti smo poletno krenuli da obećavamo da ćemo vratiti to nešto, a nismo rekli šta. I sada u trećem smo svi smišljali šta nam je činiti u dijalogu sami sa sobom da bi nam na kraju rekli da svi mi dobro znamo da je Kosovo izgubljeno. Pa kada bre? U prvom, drugom ili trećem mandatu iste vlasti? Ili negde između?

Administracija SAD spremna je da pruži podršku Srbiji u pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje KiM, što je u ovom trenutku veoma pozitivno za Srbiju, izjavio je danas za Tanjug prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ne uzimajte ga za ozbiljno. On samo iznosi svoj utisak o odnosima dveju država jer je pun utisaka sa ekskurzije po Vašingtonu. Inače taj njegov utisak sa stvarnim stanjem odnosa nema nikakve veze.

Nakon današnjeg razgovora sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović saopštio je da je patrijarh, kometarišući težak položaj srpske crkve i naroda u Crnoj Gori, rekao ono što ceo srpski narod oseća i misli. Njegova poruka je veoma važna, jer je skrenula pažnju domaće i međunarodne javnosti na težak položaj srpske crkve i naroda u Crnoj Gori“, rekao je Popović.

Ovaj baš ne zna šta će od dosade. Pa kakve bre veze ima to ministarstvo sa crkvom. I šta ta tema znači i otkuda joj mesto, a njemu pravo da je ugura u agencijske vesti pored svih teških problema i situacije u zemlji. Prava je ona baba sa onim češljem iz onog sela…Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.