Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Vrhovni sud Kosova odbio je žalbu koju je na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke podnela predsednica Građanske inicijative „Ujedinjena zajednica“, Adrijana Hodžić, iz redova bošnjačke zajednice kao neosnovanu. Time se poništava 4.205 glasova koje je Građanska inicijativa „Ujedinjena zajednica“ dobila u opštinama sa srpskom većinom. Ostaje nezivesno da li će Adrijana Hodžić ispred GI Ujedinjena zajednica ući u Skupštinu Kosova, imajući u vidu da je osvojila ukupno 6.422 glasa. Predstavnici manjinskih nesrpskih zajednica na Kosovu su podneli žalbu na konačne rezultate izbora zbog uverenja da su „Ujedinjena zajednica“ Adrijana Hodžić i „Romska inicijativa“ ušli u Skupštinu Kosova zahvaljujući Srpskoj listi, odnosno da “putem svog biračkog tela Srpska lista pokušava da izvrši uticaj i stavi pod kontrolu neke od nevećinskih zajednica na Kosovu“.

Mnogi se pitaju da li je ispravna odluka izbornog panela za žalbe i Vrhovnog suda Kosova, o poništavanju glasova izbornim listama, koje su favorizovane od strane Srpske liste i na taj način ušle u parlament, ali kao odgovorne Srpskoj listi i u njenoj službi, a ne svojim sunarodnicima. Jedno je kada se izborna krađa dešava klasičnim metodama zaokruživanja, umesto umrlih u biračkim spiskovima ili onih koji nisu glasali i slično. Sprečavanje takve krađe je obaveza izbornih komisija i posmatrača na izbornim mestima, a pitanje pokretanja prekršajne odgovornosti prekršioca je realno i moguće. Ali ako se pretnjama, ucenama, korupcijom i kupovinom glasova utiče na izbornu volju nezaštićenih građana, ne pored kutija, već u direktorovoj kancelariji, u mesnoj zajednici, ispred glasačkog mesta pa čak pritiskom na birače taktikom od vrata do vrata, onda se na takvu, ne izbornu krađu, već krađu izborne volje glasača, ne može uticati i ista sprečiti ni na jedan drugi način, osim na ovaj koji je sproveden. Da je sreće pa da se takve mere zaštite legitimnosti izbora sprovedu i prema Srpskoj listi na Kosovu i prema SNS-u u užoj Srbiji, stvari bi bile sasvim drugačije i izbori bi imali smisla, a Srbi bi se spasili diktatora i diktature. Nadam se da će se u pregovorima između vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Srbiji za sledeće izbore, pronaći mehanizmi zaštite od nasilja režima prema izbornoj volji naroda i sprečiti izborna krađa i višegodišnja lakrdija od izbora kao što je to sada u ovom slučaju urađeno na Kosovu.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.