Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Na Jarinju je danas održan protest novinara koji izveštavaju na srpskom jeziku, zbog trodnevnog zadržavanja ekipe RTS-a na ovom prelazu. Okupilo se oko 20 medijskih radnika sa KiM, kao podrška kolegama. Još uvek se čeka na odgovor kosovskih institucija o tome šta je razlog zadržavanja ove ekipe. Novinarka koja predvodi ekipu RTS koja već treći dan ne može da uđe na Kosovo, Svetlana Vukmirović, tvrdi da i dalje nemaju objašnjenje zašto su zadržani. KoSSev od juče pokušava da dobije odgovor o razlogu zadržavanja ove ekipe.

Bilo bi dobro kada bi ovakvu demonstraciju drskosti i bezobrazluka na sebe mogli primiti direktno nosioci isto takve drske autoritarne vlasti u Beogradu ili bar šefovi i direktori u RTS-u, u hijerarhiji izvršioci te vlasti, a ne poslednji u lancu za iživljavanje – novinari i tehničari. Bilo bi dobro da te “kvrge” osete kako je to kada se krše osnovna ljudska prava, guši sloboda medija i uskraćuje pravo na rad zaposlenima u bilo kom mediju, pa i onom koji je apsolutno nezavistan, kao što je to RTV Mir, koji je već godinu dana isključen iz kablovskih sistema na severu Kosova, samo zato što ne želi da bude servis i promoter diktatorskog režima iz Beograda i Aleksandra Vučića. I mi Svetlana, već godinu dana, ne možemo da dobijemo odgovor zašto smo isključeni iz kablovskih koje je kupio mts d.o.o. a vi i vaše kolege iz medija kojima upravlja AV se niste zapitali zašto je to tako i čak to nikada niste ni spomenuli. Evo, ja sam vašu situaciju bar spomenuo.

Uprkos reakciji Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, kandidat za premijera Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti insistira na tome da dijalog sa Srbijom nije preokupacija građana Kosova i da neće biti prioritet buduće vlade, piše Gazeta Ekspress. Stalni izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da ukoliko Kosovo želi da napreduje na evropskom putu, interno, mora da se bori protiv korupcije, unapredi privredu i nikako ne zanemaruje dijalog sa Beogradom.

Niko vlastima u Prištini nije zabranio da uređuju i unapređuju život građanima koji na teritoriji Kosova žive, niti bi u tome mogao da ih spreči da su, razne vlasti koje su se tamo smenjivale, to htele i umele jer je uspostavljena administrativna linija pod kontrolom NATO pakta jača nego Berlinski zid odmah posle Drugog svetskog rata. Uređenje života, borba protiv korupcije i ekonomski razvoj je prioritet za svakog normalnog čoveka bilo gde da u svetu upravlja, u zemlji, u pokrajini, na ostrvu, u opštini ili mesnoj zajednici sve jedno je. E, na Kosovu to nije bio slučaj. Šta će biti dalje, videćemo.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.