Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Nešto što mislim i što sam rekao a Newsmax Adria nije objavila. Zašto ne znam?

Saslušanje u Spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma Američkog  kongresa nije tek bilo šta…

Džabe je to što vlast u Srbiji pokušava da minimizira njegovu ulogu i što učesnike pokušava da prikaže kao prošlost i službene zvaničnike. To jednostavno nije istina i njihova uloga će biti veća nego što je bila u prethodne četiri godine. Pre svega zato što pripadaju strani novodolazeće administracije, ali i zato što su autoriteti koji se moraju uvažiti. Teško je poverovati u to da će vlast u Srbiji dobiti podršku od Bajdena i njegove ekipe zbog toga što mu je ranije Vučić kupio opanak. Kao što ni flomaster, dekanter i ključ Bele kuće ništa ne bi značili da je Tramp ostao na vlasti.

Dakle mora se ozbiljno analizirati to što su “oni tamo” govorili i mora se ozbilno razmišljati o preporukama koje su dali administraciji dolazećeg predsednika. I u vezi sa borbom protiv korupcije i saradnje sa EU i u vezi sa suzbijanjem ruskog i kineskog uticaja i ustavnih reformi BiH i jačanja tamošnjih državnih institucija, a protiv secesionista i na kraju, nama najvažnijeg pitanja, pritiska za međunarodno priznanje Kosova.

Ne može se preusmeriti primedba o korupciji i nedostatku demokratije u Srbiji na bilo koga ko bi vodio Srbiju, ili na ceo narod, kao što to Vučić pokušava da prikaže. Jednostavno, on je taj koji je zaveo diktaturu i on je na čelu stranke i vlasti koja je ogrezla u kriminalu i korupciji. I to svi vide. Pogotovu ovi koji ne prate srpske medije pod direktnim uticajem sadašnje vlasti i Vučića.

Srbija će se suočiti sa pritiskom u vezi sa ubrzanim priznanjem Kosova ali će se sa još većim pritiskom suočiti Vučić zbog neispunjenih obećanja, koja im je dao da bi ga doveli na vlast, ali i zbog gušenja demokratije, neslobode medija i korupcije koju je organizovao. Ne mogu se svi problemi koje je napravio sakriti iza samo jednog pitanja, pitanja Kosova, i ne može se od toga praviti štit za sve ostale marifetluke.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.