Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa poručio je u objavi na Fejsbuku da Kosovo ne treba da se plaši dijaloga i napomenuo da niko ne može promeniti kosovske granice. “Ni Grenel, ni Borelj, ni Lajčak ne mogu da menjaju granice niti da razmenjuju teritorije. Stoga, nedostojno od nas je da opravdavamo svoj neuspeh da se usudimo da vodimo dijalog sa rizikom kasapljenja Kosova”, piše u Mustafinom postu. Predsednik LDK navodi da se Kosovo mora uzdati u savezništvo. Njegovo mišljenje je da su Deklaracija o nezavisnosti Kosova i mišljenje Međunarodnog suda pravde zatvorene teme, ali da Kosovo nema razloga da se plaši dijaloga.

Tako je. Mišljenje Međunarodnog suda pravde je zatvorena tema. Ono glasi da je za pitanje statusa Kosova nadležan Savet bezbednosti UN-a. A što se tiče tvog mišljenja da ovi neki hoće da kasape Kosovo ono može samo da ih iznervira a pitaj Kurtija šta biva posle.

Fondacije otvorenog društva u Albaniji i na Kosovu sprovele su zajedničko istraživanje o vrednostima, saradnji i ujedinjenju Albanaca sa Kosova i iz Albanije. Ono pokazuje da se 75 odsto Albanaca iz Albanije i dve trećine stanovnika Kosova zalažu za ujedinjenje i zajedničku državu.

I Fondacija otvorenog društva u Srbiji je mogla da sprovede istraživanje i šta o tome misle u Srbiji. Ali nije. Ne moramo da razmišljamo zašto. Jasno je.

Gradski prevoz u Beogradu počinje da radi od sutra, za početak namenjen samo zaposlenima.Od ponedeljka se deca vraćaju u vrtiće i dnevne boravke. Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima. Fizička distanca od dva metra ostaje na snazi, kao i zabrana javnih okupljanja. Škola ostaje onlajn, nema bioskopa i pozorišta.Do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti, poput zagrljaja i rukovanja.

Pošteno govoreći zagrljaji, rukovanja i ljubljenje na javnim mestima su me oduvek nervirali. To je mislim jedino pozitivno što će pandemija da nam ostavi. Mislim to što ćemo se ubuduće ponašati kao Japanci, Indijanci i razni drugi …ci. A i ono laktanje mi isto ide na živce.

Vojska Srbije pripremiće planove o dezangažovanju i vraćanju na svoje redovne aktivnosti, u skladu sa odlukom parlamenta o ukidanju vanrednog stanja, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin. Vulin je ocenio da je vojska ispunila sva naređenja koja je dobila povodom pandemije korona virusa i da je dala sve od sebe da vanredno stanje prođe sa najmanje posledica po zdravlje i sigurnost svih građana.“Vojska Srbije je još jednom dokazala koliko znači svojoj zemlji“, rekao je Vulin.

Baš bih voleo da mi neko objasni zašto i za šta je Vojska Srbije bila angažovana  i dokazivala u vanrednom stanju koliko znači svojoj zemlji.



Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta



 

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.