Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Zamenik lidera Samoopredeljenja, Gljauk Konjufca, prokomentarisao je donaciju 1.000 testova za COVID-19 koji dolaze iz Srbije. Konjufca je u „Debati plus“ sa Ermalom Pandurijem na RTV „Dukađini“ rekao da je Srbija želela da iskoristi testove, ali da Kosovo nije upalo u zamku. „Tih hiljadu testova nije ništa. Cilj Srbije je bio da Dačić održi govor u UN i kosovsku vladu predstavi rasističkom, jer ćemo mi testove da doživimo kao etničke. ˝Načinjena bi bila velika šteta da je vlada zauzela etnički pristup“, rekao je, između ostalog, Gljauk Konjufca. Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova i dijaspore kaže da bi Srbija trebalo da spomene „seksualno nasilje u ratu koji su vodili njeni vojnici i policija“.

Niti su se ovi pretrgli donacijom, niti su ovi morali da je politizuju. A jesu. Donacija nije bila iskrena ali je, istu povezivati za ratna dešavanja, nažalost još uvek nedovoljno rasvetljena, isto tako politikanstvo.

Kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti, potvrdio je pisanja medija o smeni direktora preduzeća Infrakos, KEK i Telekom, saopštivši ujedno da su vršioci dužnosti već imenovani.„Luiđ Imeri, Burbuke Hana i Dževat Ramosaj novi su vršioci dužnosti direktora KEK-a, Telekoma Kosova i Infrakos-a“, saopštio je Kurti u objavi na Fejsbuku. U ovim javnim preduzećima nedavno su smenjeni odbori, dok su privremeni koji su potom imenovani smenili bivše direktore – Nijazi Tačija, Bedri Istrefija i Agrona Tačija. „I dalje ćemo zaustavljati finansijsko krvarenje dobrim ekonomskim upravljanjem“.

Mnogo su olako shvatili ovog Kurtija. Kao samleće ga, zgaziće ga, izbisati iz političkog života itd. Potezi koje vuče su dugoročno pametni. Borba protiv korupcije, koja je rak rana Prištine, je dovela do pobede na prošlim izborima. Na sledećim će biti još veća. Tači, Ramuš, Isa Mustafa i drugi su iskompromitovani u svakom, a najviše baš u tom smislu. Džabe je sve jer je narod sit prevaranata i prevara. Ove smene su to. Gde god ne valja on gađa. I pogađa.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da sada sigurno izlazimo iz epidemije, ali i da je siguran drugi talas koji može da se očekuje na jesen ili na zimu. „Posmatrano na našoj teritoriji, sigurno izlazimo iz epidemije, bar ovog talasa, sigurno da možemo da očekujemo na jesen ili poznu jesen ili zime sledeće godine“, rekao je Kon za TV Prva. Kon je naveo da se moramo vratiti u život i da bi bilo jako loše da se ponovo jave obolevanja i ubrzanja prenošenja.“Sve zavisi da li ćemo poštovati mere ili ne. Onog momenta kada se bude skinulo vanredno stanje i zabrana kretanja, tada ćemo videti koliko smo sposobni da poštujemo mere. Sigurno je potpuno da će biti zabrane okupljanja na javnom prostoru“, istakao je Kon. Na pitanje da li je dobro da se jedan deo dece zarazi tokom leta, kaže da bez kolektivnog imuniteta nema prestanka epidemije.

Iz svega rečenog ja zaključujem da je Konova preporuka da je zbog eventualnog drugog talasa (ne zna kada), najbolje da se krizni štab (i on), nikada ne raspusti i da budu doživotno aktivni (dok je srce u junaka i glave na ramenima). Da svakog dana, po ceo dan, idu sa televizije na televiziju i da budu poštovani. Iz straha i tek onako. Lepo, a Kone?! Kako kod tih ljudi ambicije jednom ne splasnu, nije mi jasno? U stvari jasno mi je. To su takvi ljudi.

Penzionerima i onima koji primaju novčanu socijalnu pomoć 100 evra biće isplaćeno automatski, kaže ministar finansija Siniša Mali i navodi da se ostali koji žele da im se isplati ta pomoć, mogu prijaviti od 15. maja do 5. juna. Ministar Siniša Mali objasnio je, na konferenciji za novinare, da će 100 evra biti automatski isplaćeno penzionerima i onima koji primaju novčanu socijalnu pomoć i ona će početi 15. maja. Svi drugi punoletni građani koji žele taj novac, mogu da se prijave na dva načina.

Kažu, bolje je da uzmeš tih 100 evra, pa da daš nekom, nego da to ostane SNS-u i njihovim botovima. Moje razmišljanje je da je taj iznos toliko mali u odnosu na ono što nam oni svakog dana, sata, minuta i sekunde kradu da se nema smisla samo za njih izboriti. Zato neću zvati nikakve telefone jer me to ponižava i neću im dopustiti zadovoljstvo da se naslađuju kada moje ime štikliraju kao još jednog podanika poludelog režima koji je to priznao.



Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta



 

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.