Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Vrhovni sud u Skoplju potvrdio je danas rešenje Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Tomora Morine Srbiji. U obrazloženju se navodi da je Tomor Morina državljanin Kosova i Velike Britanije, a ne Srbije, te da je krivično delo za koje se tereti počinjeno na teritoriji Kosova koje je pod upravom Ujedinjenih Nacija prema rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 iz 10. juna 1999. godine. Takođe u obrazloženju se navodi da je Kosovo nezavisno od 2008. godine, kao i da Republika Severna Makedonija priznaje tu nezavisnost.

Nekako su mi Makedonci simpatični. Uvek sam ih osećao kao nama veoma bliske. Isto kao što osećam Šumadince, Crnogorce, Kosovce, Bosance, Vojvođane i druge. Zato moram da podsetim sve nas da članovi Vrhovnog suda Severne Makedonije nisu Makedonci. Oni su pojedinci koji lepo žive od odličnih plata i blagostanja u kojem uživaju jer su podanici političkih vlasti. Samo to. A Makedonci su ipak Makedonci i ja ih volim.

Ambasador SAD u Beogradu, Kajl Skot rekao je da je došlo vreme da se stavi tačka na sukobe iz 90-tih godina i pozvao Beograd i Prištinu da što pre obnove dijalog. On je ovo napisao na Tviteru.

Mi Srbi smo nekada ranije pisali po tarabama… Svašta nešto…Ovaj to ne zna, a trebalo bi da sazna.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić razgovarao je sa novim ambasadorom Rusije u Srbiji, Aleksandrom Bocan-Harčenkom i zahvalio mu na doslednoj političkoj i diplomatskoj podršci koju Moskva pruža Srbiji i njenim nastojanjima da se izbori za poštovanje međunarodnog prava i očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

Ako se desi ono što ne bih voleo, uhvatio sam sebe da bih voleo da se to bar nakratko desi, samo zato da ovu dvojicu pohapsimo. Ne zato što se desilo ono što ne želim da se desi nego zato što su licemeri i prevaranti koji lažu i žive od te laži. A ja to više ne mogu da trpim.

Suđenje Milutinu Jeličiću Jutki, bivšem predsedniku opštine Brus, zbog uznemiravanja Marije Lukić, koje se sada održava u Osnovnom sudu u Kruševcu, ipak je odloženo, jer su svi Jeličićevi branioci na godišnjem odmoru. Iako je Borivoje Borović, punomoćnik Marije Lukić, rekao da je na poslednjem pretresu rečeno da će se sledeće suđenje održati iako Jeličićevi advokati ne dođu, sudija Aleksandar Kocić je odlučio da se ipak odloži pretres. I Jeličić je izjavio da on ne bi mogao sam da se brani, jer se navodno vrši ogroman pritisak na njega.

Taj sudija je samo jedan od šrafića u bestijalnosti Vučićevog režima. Nema taj nikakve veze ni sa pravom ni sa sudskim procesom ni sa pravdom ni sa istinom. Taj jednostavno ne sme raditi taj posao, jednom kada ova država postane normalna. Pa neka onda ode na odmor kao ovi Jutkini advokati. Ali doživotni.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.