Koha: Za status preživelih od seksualnog nasilja apliciralo 242 žene i 18 muškaraca

nasilje u porodici

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Prošlo je godinu i po dana od kada su službeno, institucije u zemlji, otvorile petogodišnji period za apliciranje za priznavanje statusa preživelih od seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.  

Iz Centra za rehabilitaciju preživelih od torture (CRPT) kažu da je samo u ovom centru do sada apliciralo preko 260 onih koji su preživeli seksualno nasilje, od čega su 18 njih muškaraci, rekla je za Ekonomia Online, Sabahete Pacoli Krasnići (Sebahate Pacolli-Krasniqi), menadžerka u ovom centru.

„Do sada je apliciralo preko 260 onih koji su preživeli seksualno nasilje od toga je 18 muškaraca, treba da imamo u vidu da i ova informacija ponekad nedostaje, izgleda kao da često postoji informacija da su samo žene i devojke imale ovo teško traumatično iskustvo, tj. Ove brojke odnose se samo na našu organizaciju“, rekla je ona.

Od ukupnog broja preživelih koji su aplicirali za priznavanje statusa, Pacoli-Krasnići, naglašava da je taj status priznat samo u 128 slučaja.

„Do sada je za 128 lica priznat status, od onih što su aplicirali u našem centru. Na nivou Kosova brojke su veće, ne mogu kompetentno da pričam jer ne znam tačne podatke, ali je preko 1.000 onih koji su aplicirali da im se prizna status“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, proces apliciranja za priznavanje statusa preživelih od torture, ide dobro i preživeli su informisani o tome kako da se prijave i koja tri načina postoje za prijavljivanje.

Međutim, postoji jedan problem, a to je čekanja na priznavanje statusa koje traje i preko godinu dana.

„Čekanja su duga i možda je to njihova glavna zamerka jer to nisu očekivali, možda i mi nismo očekivali, ali je novi proces, proces koji zahteva odgovornost, ali zaista Komisija obavlja jedan veliki posao. Ipak, ima puno zahteva preživelih, teško im je da prihvate da nakon 18 godina čekanja da im se da mogućnost da apliciraju, treba najmanje još godinu dana da čekaju dok im se ne da konačan odgovor“, rekla je ona.

Prošlo je 20 godina od završetka rata na Kosovu, ali iz CRPT navode da počinioci još uvek nisu kažnjeni.

„Uopšte gledano, ovaj proces je tekao sporo, i mi smo svesni da je to tabu tema, ne samo u našem mentalitetu, već uopšte kada se pričalo o ovim temama nakon rata. Sve je išlo teško, sada je jednim delom došlo do promena, pozitivnije je, promenjena je stigma, ljudi imaju manje predrasuda“, navodi Pacoli-Krasnići.

Ona kaže da nisu zadovoljni pristupom pravdi, izveštava EO.

„Nažalost u slučaju svih ovih zločina, do sada nijedan jedini zločine ove prirode nije kažnjen i to je naš neprestani izazov“.

Nakon Vasfije Krasnići – Gudman (Vasfije Krasniqi-Goodman), pre nekoliko dana Šuhrete Tahiri Suljejmani (Shyhrete Tahiri-Sylejmnai), postala je druga žena koja je javno tražila da se kazne njeni silovatelji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.