Koha: VALA i IPKO povećali cene za pozive i SMS

Vala ipko
FOTO: Koha

Dve kompanije za telekomunikaciju – IPKO i VALA, povećale su cene pružanja usluga pozivanja i slanja SMS poruka. Korisnici usluga ovih operatera za nekoliko centi više plaćaju minut razgovora od novembra meseca, kako ka korisnicima istih, tako i drugih operatera, a isto važi i za SMS poruke, prenosi prištinska Koha.

Korisnici usluga telefonske kompanije VALA u oktobru su plaćali 9 centi po minutu za razgovore sa korisnicima usluga istog operatera, ali početkom novembra cena je povišena na 13 centi.

Za telefonske pozive sa korisnicima drugih operatera na Kosovu, svaki minut će korisnike VALA koštati 15 centi, dok je tokom oktobra ova cena bila za dva centa niža, prenosi Koha.

Takođe je došlo do rasta cene za slanje SMS poruka. Od 2 centa, koliko je bilo, sada je slanje poruke šest centi.

Osim operatera VALA, prema navodima ovog medija, IPKO je takođe poskupeo od novembra.

Sa 9 centi, koliko je koštao razgovor od jednog minuta do novembra meseca, sada svaki poziv košta 13 centi unutar IPKO mreže. Poziv ka drugim operaterima sa 10 centi, koliko je bilo, sada je povišen na 15, dok je cena za SMS 6 centi.

Ove navode potvrdio je Regulatorni autoritet za elektronske i poštanske komunikacije za Koha Ditore.

Kako su poručili iz ovog tela, oni ne regulišu maloprodajne tarife, već njih određuju sami operateri.

Navode da je do porasta cena za usluge mobilnih operatera došlo zbog toga što korisnici sve ređe koriste „tradicionalne usluge pozivanja“, te da njih zamenjuju Internet aplikacijama za komunikaciju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.