Koha: Predviđa se unutrašnja energetska kriza na Kosovu u naredne tri godine

KEK Kosovo B Kosovo B
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Očekuje se da će zastarelost blokova elektrane i planirane popravke na dva bloka „Kosova B” izazvati velike nestanke struje, navodi se u Srednjoročnom okviru rashoda, koji je sačinila Vlada. Očekuje se da će nedostatak proizvodnje energije biti dopunjen uvozom, što će uticati na povećanje cene struje.

Vlada Kosova je predvidela velike nestanke struje koji bi uticali na proizvodnju, investicije i potrošnju u Srednjoročnom okviru rashoda za 2024-2026.

Razlog za to je, prema dokumentu odobrenom prošlog vikenda, neizvesnost u snabdevanju od strane lokalnog proizvođača, zbog zastarelih kapaciteta.

„Ukoliko nesigurno domaće snabdevanje električnom energijom naiđe na poteškoće zbog zastarelih proizvodnih kapaciteta, moglo bi doći do ozbiljnih nestanka struje, što bi negativno uticalo na proizvodnju, a samim tim i na investicije i potrošnju, što bi generisalo dodatne fiskalne troškove, kao što se desilo krajem 2021. i početkom 2022. godine“, navodi se u dokumentu.

U srednjem roku, ovaj rizik se, na osnovu dokumenta izvršne vlasti, smatra manjim zbog smanjenja cene energije na međunarodnim tržištima i rehabilitacije proizvodnih kapaciteta termoelektrane Kosovo B.

Međutim, prema rečima Adhurima Hadžimuse (Haxhimusa), predavača na Univerzitetu primenjenih nauka u Švajcarskoj, prethodne popravke blokova Termoelektrane „Kosovo B” će uticati na stabilno snabdevanje energijom.

On je rekao da ukoliko popravka krene u julu i traje do oktobra, onda se očekuje da će tokom dana izostati struje 10 sati, a prazninu koju je istakao treba popuniti uvozom.

„Ako uzmemo u obzir cene struje koje su na tržištima struje, onda se računa da cena od 120 evra po megavatu košta oko 30 miliona evra za njihovu sanaciju“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ukoliko se popravke odlože za zimu, onda će trošak porasti za 30 do 40 odsto.

Nedostatak energenata će prouzrokovati velike gubitke privredi i porodicama, a ne isključuje ni dalje povećanje cene energenata.

Hadžimusa je naglasio da je trenutno teško dati odgovor u vezi sa tim da ulaganja u Energetsku korporaciju Kosova (KEK) mogu uticati na povećanje cene struje.

„Dugoročno, ako se uzme u obzir da KEK uspeva da smanji troškove proizvodnje kao rezultat ovih renoviranja, to može biti manje-više izbalansirano, ali samo ako se proteže na duži vremenski period“, naglasio je on.

Ukoliko se to produži na kratak period, Hadžimusa kaže da bi cene bez sumnje morale da rastu.

„Ne verujem da (Kancelarija energetskog regulatora) RUE uzima kratak period, ali preuzima ove troškove i raspoređuje ih na 10 ili 15 godina, sve dok se očekuje da ovi blokovi imaju životni vek nakon renoviranja. U tom slučaju ne verujem da postoji potreba za povećanjem ovih naknada kao rezultat obnove ovih blokova“, naglasio je on.

Srednjoročnim okvirom potrošnje predviđena je sanacija postojećih kapaciteta za proizvodnju energije, modernizacija mreže, kao i povećanje kapaciteta obnovljivih izvora u proizvodnji energije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.