Koha: Minišengenski sukob Beograda i Prištine u Dubrovniku

Donika Gervala Nemanja Starović
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ideja o regionalnom mini-šengenu bila je tema oko koje su se sukobili Kosovo i Srbija u okviru Dubrovičkog foruma u subotu.

I dok se Kosovo oštro protivilo ovoj inicijativi nazivajući je „zamkom“ i alternativom Evropske unije, Srbija je rekla da mini šengenom želi da otvori region.

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala-Švarc, rekla je da je ova inicijativa protiv glavnih principa EU, dodajući da se kroz takvu inicijativu region vraća u prošlost, gde „jedna država dominira drugom“.

„Ne postoji mini-šengen, to je laž i zamka“, rekla je ona.

Gervala je na istom ovom panelu kazla i da zemlje Zapadnog Balkana „nisu završile svoje domaće zadatke“ i da ne treba kriviti EU zato što nisu u njenom članstvu.

Kazala je da zemlje u regionu moraju da uspostave vladavinu zakona, uključujući beskompromisnost u pogledu korupcije, garantovanje slobode medija, osiguravanje reforme pravosuđa.

„Nema razloga da krivimo EU za našu krivicu. Niko ovde ne bi trebalo da nam kaže da možemo biti prihvaćeni bez da završimo domaći zadatak“, kazala je Gervala.

Ova izjava izazvala je negodovanje u Prištini.

Bivša ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku, pozvala je Gervalu da Kosovo predstavi u najboljem svetlu, „ne iskrivljujući istinu“ i podsetila je da su EP i EK ustanovili da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju.

V. d. predsednika Udruženja veterana OVK, Faton Kljinaku (Klinaku) zapitao se „koliko dugo će premijer Kurti držati takvu ministarku spoljnih poslova“.

Tvrdi da je reč o „političkom amaterizmu“ i izjavi štetnoj za Kosovo.

Članica LDK, Meljihate Trmokoli (Melihate Tërmkolli) kazala je da „ni Srbija, ni EU, ne govori tako loše o Kosovu kao Gervala“.

Takođe tvrdi da radi na štetu Kosova, ali i da „nije upoznata sa funkcijom koju obavlja“.

U međuvremenu, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, Nemanja Starović, izrazio je iznenađenje zbog kritika Kosova.

„Pokrenuli smo ga kao Republika Srbija sa Makedonijom i Albanijom. To definitivno nije zamena za integracije u EU, ali je to nešto što se dopunjuje i ide paralelno, bez potrebe da se čeka da se nešto dogodi“, rekao je on, dodajući da iako su ga kao projekat pokrenuli Beograd, Skoplje i Priština, mini šengen je otvoren za ceo region.

Prema njegovim rečima, iznenađuje ga kosovsko protivljenje jer se „pre samo 10 meseci Priština obavezala da će se pridružiti inicijativi kroz obaveze preuzete u Vašingtonu“.

„Ako je problem u imenu, mogu da vas obavestim da ćemo ga promeniti za dve nedelje“, dodao je.

2019. godine postignut je sporazum između Albanije, Srbije i Severne Makedonije za projekat „balkanski mini-šengen“. Prema liderima ovih zemalja, projekat je imao za cilj četiri slobode EU – kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala. Od tada se Kosovo dosledno protivi toj inicijativi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.