Koha: Eskalacija sukoba u ograncima LDK

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Delegati Izborne skupštine LDK u Matu, opština Priština, koji je deo trećeg ogranka ove stranke poznate kao ogranak predsednika Ibrahima Rugove, danas su se oštro sukobili između sebe.

Nakon tuče između delegata Izborne skupštine LDK u Matu, koji je deo trećeg ogranka ove stranke, intervenisala je i Kosovska policija.

Portparolka Kosovske policije u prištinskom regionu, Fljora Ahmeti, potvrdila je da su povodom ovog slučaja uhapšena tri lica.

Unutar Demokratskog saveza Kosova (LDK) došlo je do sukoba i u ogranku u selu Košare u Uroševcu, javio je Insajderi, a prenela Gazeta Express.

U školi u kojoj je održan skup, počeli su sukobi, a izbori su obustavljeni.

Sukob u Uroševcu
FOTO: Insajderi/Printscreen

„Danas oko 17:30 časova dobili smo informaciju o sporu između nekih ljudi u školi u Matičanu. Odmah su intervenisale policijske jedinice Regionalne policijske uprave u Prištini i sprovele tri osobe u policijsku stanicu. Slučaj vodi nadležna jedinica“, rekla je ona za Koha.net.

Nasilje u ograncima izbornih jedinica ove stranke u Prištini traje duže vreme.

Kosovska policija saopštila je da su juče uhapsili osobu, jer je ista preko društvenih mreža na Fejsbuku pretila simpatizerima ove političke stranke.

Ista osoba je ispitana i odlukom tužioca upućena u pritvor. Slučaj se dalje istražuje.

KosovaPress je tokom dana pisala da je reč o članu ogranka Demokratskog saveza Kosova (LDK) u Matu, sa inicijalima B.G. koji je preko društvenih mreža pretio članovima druge grupe iz iste stranke.

Prema izvorima KosovaPressa, član LDK, čije je ime poznato ovoj redakciji, nalazi se u 48- časovnom pritvoru.

Inače, u trećem ogranku, koji je poznat kao ogranak Ibrahima Rugove, postoje dve grupe, jedna Arbana Abrašija i druga Hazira Borovcija.

U međuvremenu Koha je javila da su nakon sukoba na današnjoj izbornoj skupštini ogranka LDK Mati u Prištini, izabrani lideri ovog ogranka.

Šerif Vrajoli je izabran za predsednika ogranka LDK Matu u Prištini, dok je Krešnik Hodža izabran za potpredsednika, obojica iz grupe Hazira Borovcija.

Njihov odabir je usledio nakon prekida rada skupštine, do čega je došlo zbog sukoba pristalica Hazira Borovcija i Arbana Abrašija.

Vrajoli i Hodža su takođe zadobili povrede u toku tuče.

LDK održava interne izbore, koji su ponekad praćeni fizičkim sukobima, što onemogućava izbor predsednika ogranaka i podogranaka.

Povodom ovih sukoba unutar LDK reagovao je i lider LDK, Isa Mustafa, koji je rekao da te sukobe izazivaju infiltrirane osobe iz drugih stranaka.

KoSSev: Fizički sukobi tokom izbornih skupština LDK nisu novost. U toku izborne skupštine LDK u Mitrovici krajem maja ove godine, kako je prenela Gazeta Express, nezadovoljni delegati ovog ogranka sukobili su se nakon izbora novog predsednika. O tome čitajte ovde.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.