KOHA: Centar za bezbednosne studije kaže da Srbija ne bi trebalo da ometa KBS da se opremi helikopterom za potragu i spasavanje

FOTO: Prvi pilot sa Kosova Afrim Zabelji/EHA news
FOTO: Prvi pilot sa Kosova Afrim Zabelji/EHA news

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovski centar za bezbednosne studije (KCSS) procenjuje da bi Kosovske bezbednosne snage (KBS) trebalo da budu opremljene helikopterima za pretragu i spašavanje, jer su obučavali pilote koji mogu da izvode operacije u ovoj oblasti.

KCSS procenjuje da odluka u vezi sa opremom KBS sa helikopterima za pretragu i spasavanje ne bi trebalo da se politizuje jer se zemljotresi, poplave i druge katastrofe sve češće dešavaju u regionu Balkana.

KBS je obučio tri pilota, ali nema helikopter i ove godine nije predviđen budžet za takvu kupovinu.

KBS procenjuje da je rad helikopterske jedinice deo dugoročnog plana, izveštava KOHA.

Međutim, Špat Baljaj (Shpat Balaj) iz KCSS ocenjuje da KBS nije opremljen helikopterom usled toga što to međunarodni partneri smatraju osetljivim bezbednosnim pitanjem, imajući u vidu prigovore srpske države u vezi sa povećanjem kapaciteta KBS.

On kaže da opremanje KBS spasilačkim helikopterima ne bi trebalo da predstavlja prepreku Srbiji.

„Opremanje KBS helikopterima i dalje je osetljivo pitanje, ali sve dok to nije borbeni helikopter i ne koristi se u svrhu (upućivanja) političkih poruka, onda to ne bi trebalo da bude problem. Poslednjih godina se u regionu suočavamo sa zemljotresima i drugim katastrofama, a KBS je dokazao da je sposoban za spasilačke misije. KBS ovaj helikopter može da koristi za prevoz bolesnih ljudi i obavljanje drugih civilnih misija“, rekao je.

On kaže da bi Vlada Kosova trebalo da sarađuje sa međunarodnim partnerima i postigne dogovor prema kojem bi KBS mogao da deluje u vazduhu i da čak ni država Srbija ne može da se tome protivi.

„Politički nivo treba da bude glasan i ne bi smeo da dozvoli uslovljavanje KBS izvana. U vezi sa delovanjem helikoptera KBS, sve bi trebalo da bude u koordinaciji sa KFOR-om. A sa političkog nivoa mora stalno da se prenosi poruka da je to na korist svih zajednica koje žive na Kosovu. Razgovaralo se o tome da će kosovska policija biti opremljena helikopterima, ali ova institucija se suočava sa drugim problemima jer godinama nije imala službene automobile i imala je i druge organizacione probleme. Zato je teško, jer nemaju kapacitet“, rekao je.

KOHA je takođe uputila pitanja Ministarstvu odbrane. Portparol Ministarstva Ibrahim Šalja (Shala), kaže da je osposobljavanje helikopterske jedinice deo dugoročnog plana.

„Trenutno, KBS nema helikopter. KBS u svom sastavu ima helikoptersku jedinicu. Planira se da se dugoročno osposobi helikopterska jedinica. Trenutno KBS ima tri pilota na helikopteru“, rekao je Šalja.

Inače, u slučaju nestanka osobe u planinskom kraju, kao što je to bio slučaj sa funkcionerom opštine Preševo, Besnikom Osmanijem, sve što se tada uradilo bila je potraga koju su sproveli pripadnici policije. Osmani je pronađen mrtav u šumi u blizini granice sa Srbijom. Pri izvlačenju tela pomogli su i pripadnici KBS-a. Tužilaštvo još nije dobilo izveštaj sa obdukcije Instituta za sudsku medicinu u Prištini, koji razjašnjava okolnosti smrti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.