Koalicija za slobodu medija i SafeJournalists o presudi za ubistvo Ćuruvije: Šalje se poruka novinarima da ih država neće zaštiti

„Jedini slučaj ubistva novinara u Srbiji koji je dospeo do suda, nije okončan osuđujućom pravosnažnom presudom. Država je pokazala da nije sposobna ili da ne želi da reši slučajeve ubistva novinara, šalje se poruka novinarima da ih neće zaštiti“, pručuju iz Koalicije za slobodu medija i mreže SafeJournalists, nakon odluke Apelacionog suda da oslobodi okrivljene za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je juče presudu donetu pre skoro deset meseci po kojoj su okrivljeni za ubistvo ovog novinara – Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice.

Koalicija za slobodu medija i Safejournalist mreža razočarani su ovom odlukom.

Prenose navode suda, odnosno da je usled nedostatka neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili da su okrivljeni izvršioci ovog krivičnog dela, došao do zaključka da nisu na nesumnjiv način dokazani navodi optužbe.

Slavko Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999. godine, suđenje je počelo tek 2015. godine.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu, od 2. decembra 2021. godine zbog izvršenja krivičnog dela teško ubistvo Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 30 godina, dok su okrivljeni Miroslav Kurak i Ratko Romić osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po 20 godina.

Koalicija za slobodu medija i SafeJournalists podsećaju da je Tužilaštvo za organizovani kriminal 9. novembra 2023. godine vratilo predmet ubistva Milana Pantića Višem javnom tužilaštvu u Jagodini i proglasilo se nenadležnim.

Upućivanje ovog predmeta u TOK bila je jedna od preporuka Komisije za istraživanje ubistva novinara“, navode.

„Na pravosnažnu presudu čekali smo skoro devet godina, odnosno donesena je četvrt veka nakon počinjenog zločina“, navodi se u saopštenju ove koalicija i Safejournalista.

Konstatuju da je odugovlačenje u istragama ubistava novinara „manir koji pokazuje da država Srbija zapravo ne želi da se suoči sa ovim zločinima i kazni počinioce“.

Smatraju da se novinari u Srbiji osećaju nebezbedno.

„I to pokazuju svi međunarodni i domaći izveštaji o slobodi medija, sa ovakvom presudom taj osećaj samo će se pogoršati“, zaključuju u saopštenju.

Koalicija za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija Fondacija i KUM Nezavisnost. Deo mreže SafeJournailsts su Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne GorePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.