Ko želi kosovsku državu da pretvori u “kulu od karata”?!

Beljulj Bećaj
Beljulj Bećaj (Belul Beqaj), rođen je u Prizrenu 1957, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini i doktorirao političke nauke na Univerzitetu “Kiril i Metodije“ u Makedoniji. Autor je stotine javnih i naučnih radova.

Piše: Beljulj Bećaj (Belul Beqaj)

Poštovani prijatelju,

Mislim da je tvoja prognoza, za naše prilike, nerealna, jer građani Kosova uživaju da žive u zabludi i od zabluda da će se “kule od karata” srušiti same od sebe! Utoliko pre što se političko vođstvo odnosi prema državi kao da je ona “kula od karata”.

Šta realno možemo očekivati od prevremenih kosovskih izbora na Kosovu kad su nam ovakve “kule od karata“ poznate? Živimo u njima, iako znamo da će da se sruše?! Mislim da je tvoja prognoza, za naše prilike, nerealna, jer građani Kosova uživaju da žive u zabludi i od zabluda da će se “kule od karata” srušiti same od sebe! Utoliko pre što se političko vođstvo odnosi prema državi kao da je ona “kula od karata” .

U zdravim društvima prevremeni izbori se organizuju kad društvo i institucije države ne funkcionišu kako treba. U kontekstu okolnosti kada se gubi poverenje koalicionih partnera, građana u institucije vlasti. Kada država funkcioniše u suprotnosti sa očekivanjima, obećanjima i ustavnim obavezama političkih lidera i njihovih stranaka… Nažalost, ove prevremene izbore nije uzrokovalo nezadovljstvo građana, nego samovolja avanturističkog premijera koji se, tobože, ironije radi, odazvao pozivu Specijalnog suda kao obični građanin jer nije hteo da “državu Kosovo vodi” u Hag. Isti, posle povratka obavlja svoju funkciju kao da je bio u turističkoj poseti u Hagu a ne kao sumnjivo lice, iako, na osnovu Ustava, ostavkom premijera, pada Vlada!

Dakle, nije se srušila vlast kao ”kula od karata” sama po sebi, naprotiv, politički lideri čine sve da se improvizacija nastavi na sledećim prevremenim izborima uspostavljanjem nove “kule od karata”?!

Poštovani prijatelju,

Moguće je da grešim, ali ovakim avanturističkim postupcima pre će se srušiti kosovska država nego “kule od karata “ koju su sačinili ovdašnji politički lideri. Jer je besmisleno verovati liderima koji su nosioci korupcije i kriminala, serijskih skandala, da će se “boriti protiv sebe “, odnosno za državu!

Ilustracije radi, kako bi naši čitaoci bili upoznati, samo da dam neke činjenice, od kojih se diže kosa na glavi!

Šesta legistratura kosovskog parlamenta realizovala je samo približno 20% svojih obaveza, to se dogodilo u vladi, koja je konkurisala za Ginisovu knjigu rekorda sa 454 imenovanih političkih lica, premijera koji nije znao da ima 35 savetnika, premijera koji nije znao da se iz njegove države prisilno, u suprotnosti sa svim međunarodnim konvencijama, deportuju državljani Turske, premijera koji državnog tužioca naziva “kradljivcem kokošaka”, premijera koji blagonaklono gleda na trostruko povećanja serijskih potencijalno lažnih veterana, premijera sa pet zamenika premijera, 21 ministara, 145 savetnika, 80 zamenika ministara, 80 savetnika, pet koordinatora …?! Vlada, u ostavci, kako ocenjuje opozicija, nezakonitim odlukama nanela je štetu budžetu od 200 miliona evra, 60 miliona je poklonila zbog obaveza prema privatnim kompanijama, 53 milona Bechtel Enca-i, udvostručila plate vladinom kabinetu, vlada koja je sve nezavisne profesionalne institucije napunila partijskim ljudima… Vlada koja omladinu proteruje vani jer kosovska omladina više veruje da je njihova perspektiva izvesnija van Kosova nego na Kosovu …

Dakle, umesto da se kazni Vlada serijskih skandala od strane opozicije i građana, ona je paradoksalno pala kad je premijer procenio da će svojom “politikom takse” odmah posle prevremenih izbora podići novu “kulu od karata”. Prevremeni izbori su uzrokovani od glavnih nosilaca zloupotrebe vlasti i nemoći opozicije i civilnog društva da smeni kleptokratsku vlast. U ovom kontekstu se postavlja suštinsko pitanje – šta možemo očekivati od prevremenih izbora koji će se održati 6.oktobra 2019. kada je sve ostalo isto? Isti izborni sistem, iste glavne političke stranke, isti kontekst, ako ne gori, ekonomski, socijalni, pravni, medijski i moralni …

Prevremeni izbori, što se egzistencijalnih pitanja tiče, kao što je nezaposlenost, vladavina zakona, borba protiv korupcije i kriminala, posebno dijalog sa Srbijom, sa kojima treba da se suoči buduća kosovska vlast mogu eventualno promeniti politički odnos snaga samo ako u međuvremenu Specijalni sud podigne optužnice za osobe potencijalno osumnjičene za krivična dela tokom i neposredno posle rata. Budući da je verovatnoća sve manja, da će se tako nešto uskoro dogoditi, ostaje građanima da odvoje sami “žito od kukolja“, ukoliko ne žele da se i buduća vlast prema državi odnosi kao da je ona “kula od karata”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.