Kllokoqi: Politička trgovina za vojsku Kosova

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Da bi se formirale kosovske oružane snage, Kosovu je neophodno da promijeni Ustav, što mora biti usvojeno dvotrećinskom većinom u parlamentu, uključujući dvotrećinsku podršku manjinskih zajednica.

Koliko je to ostvarivo, predmet je političkog pogađanja i kompromisa između srpske zajednice i ostatka parlamenta. Vrlo je moguće da bi kompromis mogao da podrazumijeva produženje principa „rezervisanih mjesta“ za još jedan mandat u zamjenu za osnivanje oružanih snaga, objasnio je u razgovoru za Danas Selatin Kllokoqi, analitičar u prištinskom institutu D4D (Demokratija za razvoj), govoreći o mogućnosti osnivanja vojske Kosova, čemu se Beograd oštro protivi.
 
Klokoci je naveo da su nacrtom zakona o opštim izborima, koji je Skupština Kosova nedavno usvojila, u načelu predviđene "površinske promjene koje se uglavnom odnose na izborni proces“, kao i da nema suštinske izborne reforme, uprkos zahtjevima civilnog društva i skupštinske rezolucije iz 2011. godine.
 
"Predloženi nacrt zakona ne dira direktno u prava manjinskih zajednica na Kosovu, uključujući srpsku. Ono što je u ovom trenutku sporno jeste princip rezervisanih mjesta za manjinske zajednice, koji je regulisan Ustavom Kosova. Ustavom je predviđeno da princip rezervisanih mjesta bude primjenjivan tokom dva uzastopna mandata parlamenta, a da zatim to postanu garantovana mjesta. Predložene promjene izbornog zakona ne podrazumijevaju promjene u Ustavu, što znači da rezervisana mjesta automatski postaju garantovana, a u tom slučaju srpska zajednica imaće 10 garantovanih mjesta u parlamentu. Manjinske zajednice traže da princip rezervisanih mjesta bude produžen za još jedan ili dva mandata, što upućuje na zaključak da su čak i one saglasne da nakon toga rezervisana mjesta postanu garantovana“, ocijenio je prištinski analitičar.
 
Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića o mogućnosti da srpski parlament usvoji novu rezoluciju o Kosovu, Klokoci je istakao da, ukoliko Nikolić ima ideju da bude usvojena rezolucija poput onih iz prošlosti, "značaj tog dokumenta bio bi veoma problematičan i ograničen na pregovarački tim Srbije, dok ne bi imao direktan uticaj ni na Kosovo ni na međunarodnu zajednicu".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.