KFOR: 15 povređenih italijanskih vojnika vraća se kući

kfor italija povređeni vojnici
FOTO: KFOR

Deo pripadnika KFOR-a koji su povređeni prošlog ponedeljka ispred opštinske zgrade u Zvečanu tokom sukoba sa Srbima, prebačen je u Italiju.

Iz ove misije NATO-a precizirali su da je transportovano ukupno 15 vojnika italijanskog kontingenta KFOR-a, od kojih 11 koji su povređeni u, kako su više puta podcrtali „ničim izazvanim napadima“ na Severu Kosova.

Sa druge strane, navode da je još 8 vojnika iz italijanskog kontingenta Regionalne komande Zapad stacionirane u Peći „upućeno zbog lakših povreda“, bez iznošenja drugih detalja o tome o kakvim povredama je reč, tj. na koji način su ih zadobili.

„Danas se 15 od 19 vojnika vratilo u Italiju i prebačeni su u italijansku vojnu bolnicu „Celio” na dalji medicinski tretman. Ostali će se oporaviti u ambulanti KFOR-a u sedištu KFOR-a i uskoro bi trebalo da se vrate svojim dužnostima“, naveli su iz ove misije NATO-a.

Još jednom poručuju da su vojnici 9. puka povređeni u izvršavanju zadatka u skladu sa mandatom KFOR-a, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

Komandant ove misije, general-major Anđelo Mikele Ristuća, dočekao je italijanske vojnike na prištinskom aerodromu, kako bi im, dodaje iz KFOR-a, još jednom poželeo brz i potpun oporavak.

Rustuća je povređene vojnike na Severu Kosova posetio i prošlog četvrtka u kampu Villaggio Italia u Peći, kada je i najavljeno da će se oni narednih dana vratiti u Italiju.

Ristuća je dan ranije zajedno sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, admiralom Stjuartom B. Mančom, posetio i povređene mađarske pripadnike KFOR-a.

Deo grupe ovih vojnika koji su bili stacionirani u ponedeljak u Zvečanu prebačen je odmah u Mađarsku, a deo je ostao na Kosovu.

Podsetimo, u sukobu koji je izbio u ponedeljak u Zvečanu povređeno je ukupno 30 vojnika – tj. 11 pripadnika ove misije iz italijanskog kontingenta i 19 iz mađarskog, od kojih je, kako su naveli iz KFOR-a, tri ranjeno iz vatrenog oružja.

Ovom sukobu prethodila je nova kriza koja je izbila još pre jedanaest dana, tj. u petak kada su kosovske specijalne policijske snage na silu uvele novoizabrane albanske gradonačelnike u opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, dan nakon što su na ‘alternativnim’ lokacijama položili zakletvu.

Srbi su se tome protivili, a u ponedeljak su se u velikom broju okupili ispred opštinskih zgrada u znak protesta, kada je i došlo do sukoba sa KFOR-om.

Sukobu je prethodilo odbijanje Srba da posle višečasovnih pregovora i protesta, propuste dva blindirana policijska vozila, zatraživši da opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, napuste sve specijalne jedinice Kosovske policije.

Osim 30 pripadnika KFOR-a, nakon ovog sukoba više od 50 Srba je zatražilo lekarsku pomoć, dok je jedna osoba teže povređena.

Snažnim osudama na račun kosovskih vlasti, zbog, kako je to opisano, jednostranih akcija, nakon incidenta, pridodate su i osude nasilja na račun KFOR-ovih vojnika od strane srpskih demonstranata.

Sa druge strane, iz KFOR-a su poručili da za incident odgovornost treba da preuzmu obe strane „umesto što se kriju iza lažnih narativa“.

Dve strane su, međutim, nastavile da se uzajamno optužuju. Dok iz Beograda poručuju da je na delu okupacija Severa Kosova i zahtevaju hitno povlačenje specijalaca sa celog Severa, Priština za novonastalu situaciju optužuje Srbiju, navodeći da podržava građane na Severu koje sada definiše kao „fašističku miliciju“.

I dok teče 11 dan krize i nema naznaka kada će se i na koji način okončati, NATO šalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo. Kontingent iz Turske je još juče krenuo kako bi se pridružio KFOR-u.

Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na Severu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.