Kancelarija za KiM raspisala konkurs za dodelu podsticaja za razvoj privrede i preduzetništva

Konkurs
FOTO: Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica

Kancelarija za KiM raspisala je konkurs za dodelu podsticaja za razvoj privrede i preduzetništva u okviru Programa rasporeda i korišćenja finansijskih sredstava radi podrške privrednom i ekonomskom razvoju nealbanskih zajednica na teritoriji KiM. Konkurs je raspisan za 2021. godinu i otvoren je sve dok se ne utroše sva raspoloživa sredstva, potvrdili su iz Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Kako navode iz ove institucije, cilj konkursa je smanjenje nezaposlenosti kroz pružanje podrške početnicima za otpočinjanje samostalnog poslovanja, podrška preduzetništvu žena i mladih.

Sredstva predodređena projektom namenjena su i jačanju konkurentnosti privrednih subjekata kroz dodelu podsticajnih sredstava za ulaganje u nabavku novih mašina i opreme za mala i srednja privredna društva, odnosno preduzetnike sa sedištem na teritoriji KiM, za započinjanje novih i povećanje ili unapređenje već postojećih delatnosti.

Ovim sredstvima će se finansirati i sufinansirati nabavke novih proizvodnih mašina i opreme, delova, specijalizovanih alata za mašine i druga kapitalna dobra, kao i građevinska mehanizacija za potrebe obavljanja građevinskih radova.

Pravo prijave na Konkurs imaju pravna lica registrovana u Agenciji za privredne registre (APR) Republike Srbije, kao privredna društva ili zadruge, koja su razvrstana na mikro i sredna pravna lica sa sedištem na teritoriji KiM.

Pravo takođe imaju preduzetnici koji su registrovani u ovoj Agenciji sa sedištem na teritoriji KiM, kao i fizička lica evidentirana u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kao nezaposlena lica ili primaoci privremene novčane naknade, a koja će pri odobravanju podsticaja imati obavezu registracije svoje delatnosti pri gore pomenutoj Agenciji.

Podnosilac prijave sa biznis planom može da podnese najviše jedan zahtev.

Visina podsticaja koji se može dodeliti privrednom subjektu određuje se u odnosu na trenutni broj zaposlenih.

Ukoliko nema zaposlenih, ili je samo jedna osoba zaposlena, visina podsticaja je do 2.500.000 dinara, ukoliko je dvoje do petoro zaposlenih, visina je do 5.000.000, a od šest i više zaposlenih – 10.000.000. U sva tri slučaja neophodno je polaganje blanko sopstvene menice sa meničnim ovlašćenjem.

Iznos ukupno odobrenih sredstava za nabavku novih mašina i opreme po zahtevu ne može biti manji od 150.000,00 dinara, niti veći od 10.000.000 dinara za sve privredne subjekte, navodi se u konkursu.

Ujedno, osobe koje prilože investicioni plan za ulaganja koja premašuju iznos od 10.000.000 dinara, takođe mogu da ostvare pravo na podršku, ali će sve zavisiti od spremnosti podnosioca prijave da uloži i sopstvena sredstva.

Privredni subjekti kojima budu odobrena podsticajna sredstva biće u obavezi da zaposle određeni broj radnika. O tome, kao i o ostalim pravilima i uslovima koji su definisani konkursom, kao i o dokumentaciji koja je neophodna za prijavljivanje, možete čitati ovde.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.