Kako je rastao birački spisak za Severnu Mitrovicu

Kako je rastao birački spisak u Severnoj Mitrovici od početnih 17.000 pre prvog kruga do 28.429  u četvrtom i kakve su kosovske procedure za utvrđivanje spiskova?
 
Prvi birački spisak je preliminarni birački spisak na kom birači mogu uvidom u spisak da utvrde da li su na njemu registrovani. Takođe mogu da pređu sa jednog biračkog mesta na drugo, ali u okviru iste opštine i uz podnošenje zahteva Opštinskoj izbornoj komisiji. Na preliminarnom biračkom spisku bilo je oko 21.000 registrovanih birača.
 
U drugoj fazi se preliminarni birački spiskovi daju političkim partijama na uvid kako bi  utvrdili gde se nalaze njihovi birači i tada počinje period za osporavanje biračkog spiska. U redovnim izborima, ovaj period traje 15 dana, ali u vanrednom krugu, kakav je ovaj četvrti za Severnu Mitrovicu,  vreme se skraćuje na sedam dana. U ovom periodu je moguće da svi  oni koji nisu na biračkom spisku mogu još uvek da  se upišu, da se prebace iz drugih opština, ali uz odluku opštinskog suda.
 
Prilikom utvrđvanja ovog drugog spiska broj registrovanih birača se popeo na  27.945, što je bilo za oko 6.800  birača više nego na prethodnom (preliminarnom) spisku i ovi birači su upisani prema dogovoru iz Brisela. Ovaj period je obeležilo usklađivanje broja birača između nadležnih srpskih i kosovskih institucija. Kosovskoj kancelariji za civilnu registraciju i CIK-u su bile dostupne matične knjige u Kraljevu, u koje su predstavnici iz Prištine imali neposredan uvid na terenu.
 
Treći spisak  je konačan. On je najčešće veoma sličan drugom, ili se neznatno razlikuje. Pre nego se birački spisak potvrdi konačnim, on se može donekle promeniti ukoliko sud donese odluku o promeni, ili ukoliko se pri Kancelariji za civilnu registraciju zavedu umrli, kao i lica koja su u međuvremenu postala punoletna.
 
Na konačnom spisku za glasače u Severnoj Mitrovici u ovom, četvrtom krugu se sada nalazi 28.429 birača, što je za oko 500 birača više nego na prethodnom spisku, o čemu se u srpskim medijima digla veća prašina. Dve partije čiji kandidati učestvuju na izborima, upozorile su da se „iznenada na spisku pojavilo 500 novih albanskih glasača“. Nezvanično, novi birači su registrovani u Suvom Dolu, Bošnjačkoj mahali i Mikronaselju. Iako su iz CIK-a više puta naglasili da „birački spisak ne pokazuje nacionalnost“, javnost  spekuliše da se radi o albanskim glasačima, jer su to naselja u kojima žive kosovski Albanci. Obe zajednice su se tokom ovog izbornog procesa međusobno optuživale za dodavanje glasača iz svojih etničkih zajednica – Srbi su optuživani za dodavanje više od 6.000 birača, a Albanci da su svoj broj na severu povećali za oko četiri hiljade.
 
Prema dosadašnjim dostupnim informacijama, javnost do sada nije imala uvid u sudsku odluku o povećanju broja glasača, odnosno novoregistrovanih punoletnih birača u Kancelariji za Civilnu registraciju.
 
Kossev će u narednim danima od ovih institucija zatražiti uvid u odluke, na osnovu koje je  za sedam dana povećan broj birača za oko 500 na konačnom spisku.
 
Procenjuje se da se na spisku od 28.429 glasača nalazi oko 20.000 srpskih glasača, izmeđi četiri i pet hiljada albanskih, te od tri do četiri hiljada birača drugih nacionalnosti.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.