Još tri osobe dobile status žrtve u slučaju Tači i ostali, 7 prijava odbijeno

Tači veselji krasnići i Seljimi

Specijalizovana veća Kosova donela su novu odluku o učešću žrtava u predmetu protiv Hašima Tačija i ostalih. Status žrtve u tom procesu su dobile još tri osobe.

Novu odluku o učešću žrtava, koja je šesta po redu od kada je započet postupak protiv četvorice optuženih, doneo je Pretresni panel II.

Ukupan broj žrtava sada se popeo na 140.

„Oni će biti uključeni u već postojeću Grupu 1 (u kojoj je od ranije 137 lica) i zastupaće ih isti zastupnik žrtava“, naveli su iz suda.

Ujedno je doneta odluka da se odbije 7 prijava za status žrtve.

Sudija za prethodni postupak je ranije doneo još pet odluka o učešću žrtava. Prvu 21. aprila 2021. godine, drugu 10. decembra 2021, treću 25. maja 2022, četvrtu 15. decembra iste godine i petu u februaru 2023.

Podsetimo, predsednica Specijalizovanih veća Kosova imenovala je krajem prošle godine sudsko veće za slučaj koji se vodi protiv Hašima Tačija i ostalih. Prethodne odluke o učesću žrtava, odnosno pre imenovanja i preuzimanja vođenja postupka od strane pretresnog panela, donosio je sudija za prethodni postupak.

Uvodna izlaganja u ovom postupku bila su najavljena za 1. mart.

Sredinom februara meseca je, međutim, početak suđenja na zahtev odbrane odložen za 3. april, te su uvodna izlaganja odložena za period od 3. do 5. aprila.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići terete se po četiri tačke optužnice za ratne zločine kao i 6 tačaka za zločine protiv čovečnosti. Optužnica je krajem septembra prošle godine izmenjena, uklanjanjem navoda o zločinima počinjenim protiv najmanje jedne žrtve u ili oko Uroševca, a usled nedostatka dokaza.

Specijalizovana veća Kosova 1. marta po prvi put su objavila i manje redigovanu verziju optužnice, odnosno aneksa 1. U ovoj verziji objavljena su puna imena i prezimena pojedinih žrtava i nasilno pritvorenih, kao i njihov broj po opštinama, lokacije i vreme kada se to dogodilo.

Trenutno se u Specijalizovanim većima vode četiri postupka protiv osmorice optuženih.

O ovim slučajevima čitajte na našoj tematskoj stranici: Specijalni sud za KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.