Johannes Hahn: Ispunjeni uslovi za viznu liberalizaciju Kosova

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Evropski komesar za susjedstvo i politiku proširenja EU Johannes Hahn izjavio je danas u Prištini da bi do kraja godine mogla da bude doneta preporuka o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, pošto su dostignuti traženi standardi.

On je, na konferenciji za novinare s predsjednikom vlade Kosova Isom Mustafom, rekao da je Kosovo ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju, ali da treba da nastavi angažman na ostvarivanju drugih zadatih ciljeva, kakvi su nesmetan rad institucija Kosova.

"Blokada Skupštine može imati uticaja i u odnosima sa EU, pošto su u pitanju neki zakoni koji treba da budu usvojeni u Skupštini," rekao je Hahn.
 
Komesar je rekao da će se nastaviti podrška Kosovu u oblastima vladavine zakona, javne administracije i ekonomskog razvoja.
 
Premijer Mustafa kazao je da je informisao komesara Hahna o aktivnostima na učlanjenju Kosova u organizaciju Ujedinjenih nacija za nauku, obrazovanje i kulturu (UNESCO) i da je zatražio podršku EU za očuvanje kulturnog nasleđa.
 
Mustafa je dodao da će se dijalog sa Srbijom nastaviti i da se čeka odluka Ustavnog suda Kosova.
 
Hahn je ranije danas razgovarao s predsjednicom Kosova Antifete Jahjagom, a nakon sastanka sa Mustafom počeo je obraćanje poslanicima u Skupštini Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.