Janjić na Keljanijevu izjavu: Ishitrena izjava da vehabije nemaju veze sa terorizmom uvreda za zdrav mozak i ruši ugled Kosovske policije

"Ishitrena izjava da vehabije sa oružjem u kolima nemaju veze sa terorizmom je uvreda za zdrav mozak i ruši ugled Kosovske policije," poručio je iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić. On je tako reagovao na izjavu portparola Kosovske policije Bakija Keljanija da naoružana lica koja su preksinoć uhapšena pred kapijom manastira, sa islamističkom literaturom, nemaju veze sa terorizmom i da su, umesto toga – optuženi za nedozvoljeno posedovanje oružja.

"Povodom ove izjave veoma je važno imati u vidu da pojava naoružanih lica sa islamističkom literaturom u gepeku definitivno nije običan slučaj nezakonitog posedovanja oružja. Zasigurno nije reč o turistima i policija treba da razjasni šta su oni radili u blizini manastira sa oružjem," istakao je Janjić na svom Fejsbuk profilu.

On je, takođe, dodao da nije tačna informacija da je Kosovska policija zaustavila vozilo, već da su to učinili sami, kako ih naziva Janjić "islamisti".

"Na snimku sa bezbednosnih kamera oko manastira jasno se vidi da su islamisti u vozilu sami zaustavili vozilo pred manastirom i da je policija tek posle došla, legitimisala ih i izvršila pretres," naveo je Janjić.

On je, takođe, kazao da je komandiru Kosovske policije za region Dečana danas pokazan video snimak i da je "žalosno" što portparol Kosovske policije daje "netačne izjave", a da se prethodno "nije upoznao sa činjenicama".

Janjić je, takođe, istakao da niko iz policije nakon incidenta nije tražio uvid u video materijal.

"Iznošenjem neproverenih činjenica stvara se utisak pokušaja zataškavanja slučaja iz nepoznatih razloga, što nije na korist građanima Kosova. bez obzira na njihovo poreklo, jer terorizam je opasnost za sve. Takođe, time se narušava već poljuljano poverenje naše Crkve u Kosovsku policiju u vezi zaštite objekata SPC koji više nisu pod zaštitom KFOR-a," podvukao je on.

Janjić je istovremeno izrazio nadu da će policija u cilju, kako je kazao, transparentnosti i profesionalnosti svoga rada, javnost upoznati sa svim detaljima ovog slučaja i da ovaj slučaj neće biti jedan od mnogih nerešenih slučajeva.

Podsetimo, u subotu, oko 21 čas, ispred glavne kapije manastira Visoki Dečani, uhapšena su četvorica naoružanih kosovskih Albanaca, kod kojih su pronađeni – puška AK-47 i 20 metaka, pištolj sa 16 metaka od 9 milimetara, kao i literatura islamističke sadržine. Da su uhapšena četvorica Albanaca, potvrdila je i Kosovska policija, ali je u kasnijoj izjavi za kosovske medije portparol KP Baki Keljani naveo da uhapšeni u Dečanima nisu planirali teroristički napad, ili bilo kakav napad na manastir, a da su optuženi su za nezakonito posedovanje oružja. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.