Jablanović: Prvo zakonske izmene pa formiranje ZSO

 
Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Potrebne izmene kosovskih zakona kako bi se omogućilo formiranje Zajednice srpskih opština, izjavio je za RTK2, Dragan Jablanović član tima za implementaciju Briselskog sporazuma.
 
Bez obzira koja će politička opcija formirati Vladu, Srpska lista je donela odluka da će učestvovati u vlasti. Njen prioritet biće zalaganje za ostvarenje interesa srpske zajednice, kaže Jablaniović.
 
”Nas uopšte ne zanima ko će da formira Vladu, to je stvar većinske albanske zajednice. Mi ćemo sa predstavnicima vlasti razgovarati o našim uslovima. Nadamo se da će oni koji formiraju vladu stupiti u razgovor sa nama i mi ćemo kao ravnopravan narod, tražiti sve ono na šta imamo pravo”.
 
Na pitanje da prokomentariše nedavno proglašenje trgova Cara Lazara i Adema Jašarija u Severnoj Mitrovici, Jablanović je rekao da je to nametnuto kako bi se skrenula pažnja sa problema formiranja ZSO. 
 
”Zakonodavstvo Kosova ne poznaje ZSO, već samo neku Asocijaciju srpskih opština kojih ima svuda u svetu, koja je nevladina organizacija. Priština je na osnovu Briselskog Sporazuma trebala da izvrši određene izmene i dopune svog zakonodavstva, kako bi se prepoznala ta zajednica i na osnovu čega se mi možemo pozvati da se na osnovu određenog člana kosovskog zakona formira ZSO“, rekao je Jablanović.
 
Jablanović je najavio da srpski predstavnici uskoro idu u Beograd na razgovor sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a da će tema razgovora biti ekonomski razvoj opština na severu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.