Izveštaj Stejt departmenta: Od oko 400 građana sa Kosova u Siriji polovina i dalje aktivna u ratnoj zoni

Obejkat američkog Stejt departmenta
Stejt department

Do 2017. oko 403 građana Kosova otputovalo je u Siriju sa namerom da se bore na strani Islamske države, a oko petina, odnosno 74 je stradalo, dok se 133 vratilo sa ratišta. Preostalih 196 su i dalje aktivni u ratnoj zoni. Ovaj broj uključuje i 40-oro dece, podaci su Državnog sekretarijata SAD u najnovijem izveštaju o terorizmu. Izveštaj u celosti pročitajte ovde.

Sprovođenje strategije neurovnoteženo

U godišnjem izveštaju Državnog sekretarijata SAD o terorizmu, u delu posvećenom Kosovu, navodi se da je Vlada Kosova pripremila treći nacrt strategije za borbu protiv terorizma, ali i da je primena ovih petogodišnjih planova bila neuravnotežena zbog nedostatka kapaciteta i resursa.

Krajem 2017. Kosovu je iz Fonda za globalno uključivanje i otpor dodeljeno 2.5 miliona dolara za podizanje kapaciteta vlade za sprovođenje strategije.

Direktorat KP-a povećao kapacitete, tužioci bez iskustva, policija uspešna

Direktorat Kosovske policije za borbu protiv terorizma povećao je svoje istražne kapacitete povećanjem broja osoblja i osnivanjem jedinice za sajber terorizam, ocenjuje se dalje.

„Bezbednosna situacija“ na Severu sputava Vladu Kosova da uspostavi vlast

Izveštaj Državnog sekretarijata SAD o terorizmu, kratko se osvrće i na situaciju na Severu Kosova gde se navodi da „bezbednosna situacija i dalje sputava sposobnost Vlade da uspostavi vlast u tom regionu i pored toga što je vlada uspešno integrisala srpske sudije, tužioce i osoblje u institucije pravosuđa u oktobru, čime je državni pravosudni sistem proširen i građanima omogućen pristup pravosudnim institucijama“.

Gračanica i Zvečan deo globalne mreže gradova za borbu protiv ekstremizma

Međutim, upravo je jedna od opština sa Severa Kosova deo globalne mreže gradova za borbu protiv ekstremizma – Mreže jakih gradova (Strong Cities Network).

Ovo je mreža gradonačelnika i donosioca odluka iz 120 gradova širom sveta koji zajedno teže da stvore preduslove u kojima će zajednice biti otpornije na ekstremizam i radikalizaciju. Ovu mrežu inicirala je Generalna skupštine Ujedinjenih nacija septembra 2015.

Opštine članice ove mreže na Kosovu su: Zvečan, Gračanica, Uroševac, Gnjilane, Đakovica, Đeneral Janković, Kačanik, Južna Mitrovica, Peć, Priština, Prizren, Vitina i Vučitrn, precizirano je u izveštaju Državnog sekretarijata SAD.

U izveštaju se navodi da je pravni okvir za suzbijanje terorizma dobar, ali da tužioci nemaju dovoljno iskustva u vođenju ovih slučajeva.

S druge strane, Državni sekretarijat SAD ocenjuje da su Kosovska policija i pogranična policija dovoljno uspešni u praćenju i sprečavanju pojedinaca da se pridruže ISIS-u.

Suđenja i istražni postupci protiv 51 osobe, 7 optužnica za terorizam

Kada je sudstvo u pitanju, u protekloj godini dve osobe su se izjasnile kao krive za pokušaj pridruživanja ISIS-u, za šta su osuđene na 18 meseci zatvora, dok su suđenja i istražni postupci vođeni protiv 51 osobe u 29 predmeta koji uključuju i nekoliko imama.

Tokom 2017. tužilaštvo je podnelo 7 optužnica za terorizam protiv 17 osoba, navodi se u izveštaju.

Posebna pažnja u izveštaju data je prvom saslušanju 9 građana Kosova osumnjičenih za planiranje napada tokom fudbalskog meča Izrael – Kosovo u Albaniji.

Navodi se da su Kosovska policija i Kosovska obaveštajna agencija bile ključne u sprečavanju ovog napada.

Izveštaj precizira i da je Kosovo kao deo Globalne koalicije za borbu protiv ISIS založilo 100.000 dolara za podršku ciljevima Koalicije.Prema podacima iz izveštaja Britanskog saveta (British Council) koji analizira dostupne podatke o broju boraca na stranim ratištima u periodu između 2012. i 2017. – od evropskih zemalja Belgija ima najviši broj boraca na stranim ratištima po glavi stanovnika. Na 100.000 stanovnika Belgije muslimanske veroispovesti – 62 borca je na stranim ratištima. Na Kosovu, na 100.000 stanovnika muslimanske veroispovesti – 18 je boraca na stranim ratištima.Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.