Izricanje žalbene presude u predmetu Saljih Mustafa 14. decembra

Saljih Mustafa
FOTO: AP POOL/Peter Dejong

Izricanje žalbene presude u predmetu Saljiha Mustafe, bivšeg pripadnika OVK koji je prošle godine osuđen u Specijalizovanim većima u Hagu, zakazana je za četvrtak – 14. decembar, saopštili su danas iz Specijalizovanih veća Kosova.

Panel je zakazao Apelacioni sud.

„Panel Apelacionog suda zakazao je izricanje žalbene presude u predmetu Specijalizovani tužilac protiv Saljiha Mustafe za 14. decembar 2023. godine u 09.30 časova“, navode iz ovih veća.

Mustafa je, pre nešto manje od godinu dana, osuđen na ovom sudu u Hagu na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 26 godina, za ratne zločine počinjene nad albanskim stanovništvom na Kosovu 1999. godine.

Proglašen je tada krivim za tri krivična dela kao ratni zločin – mučenje, proizvoljno lišavanje slobode i protivpravno lišavanje života.

Prvostepenom presudom on je, prema ovom sudu, kriv za proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo Albanaca, koje je „OVK“ smatrala „kolaborantima“, u planinskom selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u aprilu 1999. godine.

Prema toj presudi, Mustafa i njemu potčinjeni pripadnici „OVK“ su, nakon zlostavljanja, pustili na slobodu petoricu pritvorenih Albanaca, sredinom aprila 1999. godine, a jedan pritvorenik je preminuo od posledica prebijanja i mučenja.

Osim zatvorske kazne, njemu je naloženo i da plati obeštećenje od 207,000 evra ćrtvama i njihovim porodicama.

Na ovu presudu, odbrana Saljiha Mustafe uložila je žalbu, a on je u obraćanju sudijama i tada izjavio da nije kriv za zločine za koje mu se sudi.

„Moralno i praktično, ja nisam kriv. Nisam počinio nijedan zločin za koji sam optužen“, kazao je Mustafa.

Sa druge strane, tužioci su i tokom ulaganja žalbe tvrdili da je prvostepena presuda „pravična“ i „proporcionalna“ zlodelima za koje je Mustafa proglašen krivim.

Inače, presuda Saljihu Mustafi prva je koju je ovaj sud (Specijalizovana veća Kosova), izrekao pripadniku „OVK“ optuženom za ratne zločine.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.