Iz Fonda za Sever 1,5 milion evra za novi vatrogasni centar, mala i srednja preduzeća i novu opštinu

Upravni odbor kosovskog fonda za razvoj dodelio je jedan i po miliona evra opštini Severna Mitrovica za društveno-ekonomski razvoj, saopštila je Kancelarija EU na Kosovu. U Fondu za Sever Kosova trenutno se nalazi 7, 2 miliona evra. Ovaj novac prikupljen je od poreza i taksi naplaćenim na integrisanim graničnim prelazima Jarinje/Rudnica i Tabavije/Brnjak.

U saopštenju se navodi da će sredstva biti iskorišćena za izgradnju vatrogasnog centra, podršku razvoju malih i srednjih preduzeća i eksproprijaciju zemljišta za izgradnju nove zgrade opštine.

Sporazum o carinama i Fond za Sever

Odbor će na narednom sastanku razmotriti i predloge projekata koje su podnele opštine sa Severa Kosova. O radu ovog fonda o kojem se do sada u javnosti nije puno znalo, odlučuje Upravni odbor na čijem čelu je Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, kosovski ministar finansija Avdulah Hoti, a u ime srpske zajednice – Danijela Zubac.

Fond za Sever uspostavljen  je tokom četvrte runde dijaloga premijera Srbije i Kosova u Briselu 17. januara 2013. Osnova za formiranje ovog fonda je sporazum o integrisanim graničnim prelazima, postignut 4. decembra 2012. Fondom rukovodi tročlani odbor u kojem je jedan predstavnik srpske zajednice, predstavnik kosovske vlade, odnosno ministar finansija, kao i predstavnik EU. Kao rezultat dogovora, Vlada Kosova je predložila amandman na Zakon o budžetu Kosova za 2013, kako bi se sporazum sproveo u delo. Taj amandaman glasi: "Sav javni novac prikupljen od robe uvezene iz preduzeća registrovanih u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu, kao i one koje su namenjene za potrošnju u ovim opštinama, u trenutku ulaska na Kosovo preko carinskog prelaza Jarinje (tačka 1) i Brnjaka (tačka 31) – biće poslat u Fond. Ovaj novac će biti registrovan u Informacionom sistemu finansijskog upravljanja na Kosovu i prosleđivaće se na račun u poslovnoj banci, koji je otvorio SP EU u banci NLB".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.