Ima li predaje, jer KM nestaje?

Nema predaje KM ostaje
FOTO: KoSSev

Piše: Dragana Vukosavljević

Srbi na Severu mogu mirno da spavaju, sačuvali smo naše srpske tablice – pre nešto više od godinu dana ponosno je iz Brisela kazao direktor Kancelarije za KiM.

Jesu li Srbi mirno spavali kada je dobar deo njihovih sugrađana na Severu napustilo kosovske institucije i kada su njihova mesta popunili Albanci? Srba nema ni u policiji, ni u sudstvu, čak ni u lokalnoj vlasti. Da li su mirno spavali u najmanje pet kriza i nereda za poslednje dve godine, uključujući i sa smrtnim ishodima? Da li su mirno spavali slušajući o brojnim hapšenjima, podignutim bazama, sa zatvorenim prelazima, blokiranom robom, odlascima na mitinge, barikade? Sve da bi se tablice sačuvale.

Danas, dok ističe i četvrti rok za prelazak sa KM na RKS, onih prvih na ulicama severnog dela Mitrovice gotovo da uopšte nema. Ako se tek i po koja pojavi, ni ona više neće biti u funkciji posle 15. decembra. Šta smo tačno sačuvali?

Septembar 2021, 14-dnevne barikade na prelazima, režim nalepnica

Olabavili su se šrafovi na tablicama koje za gradove na Kosovu još uvek izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije – ‘PR’, ‘KM’, ‘PZ’, ‘GL’, ‘UR’, ‘PE’ i ‘ĐA’, još uoči jeseni pretprošle godine.

20. septembra 2021. specijalne jedinice stacionirale su se na dva prelaza na Severu Kosova. Priština je započela svoju odluku da za srpske tablice uvede reciprocitet, u vreme kada je istekla poslednja tablica na neutralne oznake KS po dogovoru iz 2016. godine.

FOTO: KoSSev

„Danas samo počinje primena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU. 15. septembra je bio zadnji rok za upotrebu tih tablica, ali i za tablice KM, UR, ĐA, PR…“ poručio je tada kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kosovski MUP doneo je potom rešenje kojim se obavezuje da na prelazima izdaje probne privremene RKS tablice i to za sva vozila sa srpskim registarskim oznakama, uključujući i za gradove na Kosovu, jer taj je sistem tada važio kada vozila sa RKS tablicama idu u Srbiju.

„Vučiću reaguj, narod je ovde uznemiren i uplašen“, zavapio je sa Jarinja Goran Rakić.

„Još jedan od najtežih dana na Severu Kosova. Najbrutalniji upad sa oko 350 lica, mnogo dugih cevi, više od 20 oklopnih vozila snajperista postavljenih na mnogo mesta“, informisao je javnost tada srpski predsednik.

Narednih 14. dana, ispred tih naoružanih specijalaca, i noću i danju dežurali su na ovim prelazima organizovano Srbi, pretežno zaposleni u srpskim institucijama na Kosovu, uključujući i predstavnike Srpske liste koji su se smenjivali.

Na drugim je prelazima ka centralnoj Srbiji, za to vreme, kosovski MUP izdao preko 6,000 probnih tablica.

Sve je rešeno dogovorom da se i za jedne i za druge, onda kada pređu prelaz na jednu, odnosno drugu stranu – primeni mera nalepnica. Time su probne tablice za vozila na RKS koja saobraćaju po Srbiji ukinute. Za tablice KM dogovora nije bilo.

„Odbranili smo pravo na slobodu kretanja, očuvan je mir. Dali smo manje nego 2012. godine. Narodu laknulo“, pohvalio se Aleksandar Vučić.

FOTO: KoSSev

Rešenje traže međunarodni eksperti

Narednih šest meseci rešenje su tražili međunarodni eksperti, sastancima jednom mesečno.

Ipak, ni meseca aprila 2022. godine rešenje koje bi odgovaralo i jednoj i drugoj strani nije pronađeno, pa su na snazi i dalje ostali stikeri. Najavljeni su sastanci na tehničnom nivou u Briselu za mesec maj, takođe bezuspešni.

Odluka kosovske vlade o (pre)registraciji sa KM na RKS uz olakšice, građani bez instrukcija, na ulicama grafiti

Mesec dana kasnije, u junu te 2022, u trenutku kada Miroslav Lajčak iz Prištine stiže u Beograd, kosovska vlada donosi novu odluku kojom nudi i obavezuje prelazak sa srpskih tablica koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija uz finansijske olakšice na RKS u periodu od 1. avgusta do 30. oktobra.

„Cilj im je da ukinu KM tablice, kako bi se ukinuo Sever“, ocenio je u pauzi između razgovora sa Lajčakom istog dana Aleksandar Vučić.

Kosovska vlada objavila je u narednim danima i detaljno uputstvo za (pre)registraciju, a građani su bez instrukcija sa onih strana na koje su se oslanjali – Beograd ili Srpsku listu. Ni sa jedne adrese ih nije bilo.

Ipak, da se neko među Srbima ipak ne slaže sa tim, građanima je bilo jasno uočiljivo po grafitima koji su se gotovo svakodnevno pojavljivali u više delova grada.

„Nema predaje – KM ostaje“, uz fotografije KM i RKS tablice, a potonja sa brojevima 666.

Samo par dana pre, sa istom je krilaticom „nema predaje“ Milan Radoičić, u to vreme potpredsedik Srpske liste, sa brda Kamilja iznad Leposavića objavio video.

„Vratio sam se, a vi znate šta to znači“, u maslinasto zelenim odevnim tonovima najaviće odsutne događaje, sada sa već dobro prepoznatom štetom.

Dok Kosovska policija deli flajere sa uputstvima za preregistraciju, na više desetina automobila registrovanih na RKS postavljaju se stikeri koji sadrže oznake KM uz srpski grb.

stikeri KM
FOTO: KoSSev

Za to vreme, Kurti ih je „ohrabrivao“ da tablice zamene, više puta tada napominjući da su oslobođeni svih troškova, te da kosovskoj vladi treba da veruju.

Bližio se 1. avgust, a uoči tog prvog dana datog roka za tablice, na Severu su nikle barikade. Pamti se višesatna sirena za vazdušnu opasnost. Zatvaraju se prelazi Jarinje i Brnjak. Od Prištine američki diplomata zahteva da odluku o tablicama odloži za 30 dana, što ona i prihvata. Sutradan su barikade uklonjene.

barikade rudare
FOTO: KoSSev

Po prvi put, kosovski ministar unutrašnjih poslova govori o navodnim maskiranim licima viđenim na njima. Milana Radoičića, tada traženog na Kosovu u vezi sa korupcijom, nakon što mu je prethodno skinuta poternica u vezi sa ubistvom Olivera Ivanoviča, označava kao glavnog vođu, a Srpska lista potvrđuje da je on tu i bio.

Mesec dana je i prošlo, sa upornim pozivima kosovskih zvaničnika da Srbi zamene tablice, a sa potpunim izostajanjem jasnih instrukcija iz Beograda, koje su građani zapravo i čekali.

Kosovska policija i dalje deli flajere, a za to vreme na ulicama se još uvek ispisuju grafiti, sada sadržine:

„Ne brinite, tu smo – Severna Brigada“, „Čekamo“, „Severna Brigada iz dana u dan raste“.

grafiti
FOTO: KoSSev

Uslediće još je jedan sastanak u Briselu u istom mesecu – bez rešenja, te je nakon njega Vučić sazvao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Srbi su mu tada tada najavili mogućnost napuštanja svih prištinskih institucija „ukoliko se ne prekine sa progonom Srba“, o kom je gotovo tokom celog obraćanja govorio i dalje bez instrukcija građanima – šta da rade.

Prve su se zvanične instrukcija o tablicama mogle čuti već narednog dana, na sednici opštine u Zvečanu na kojoj je 62 odbornika usvojilo zaključke, od kojih je jedan bio:

„Pozivamo naše sugrađane da ne upadnu u zamku jednostranih odluka i primamljivih ponuda Aljbina Кurtija po pitanju registarskih tablica i ličnih dokumenata jer to nije u skladu sa dogovorom u Briselu. Štaviše, ovo pitanje Priština koristi kao početak konačnog obračuna sa srpskim narodom i Srbijom na ovim prostorima“.

sednica zvečan
FOTO: KoSSev

Usaglasili su se i da daju svu podršku srpskom predsedniku da pronađe rešenje, a uoči isteka novog roka, Vučić je poručio da dogovor o tablicama nije postignut ali da „Srbija od njih neće odustati“.

Nećemo odustati od državnosti Srbije na Kosovu. Tačka

Prve (pre)registracije i prve paljevine

Ipak, prvog je septembra došlo i do prve zamene srpskih registarskih oznaka za RKS i to u Prizrenu, a već je 3. u tom mesecu srpski predsednik dobio informaciju da je do tog dana dvoje vlasnika automobila svoja vozilo (pre)registrovalo.

„Ma dobro im ide. Svi čekaju u redu da podrže te Kurtijeve ideje, videćemo“, ironičan je bio tada Vučić, procenivši da neće biti više od 200 zamena.

Njegove izjave, Priština je protumačila kao crtanje mete. Sačekaće čelnik kosovskog MUP-a do 19. kada je zapaljeno prvo vozilo sa novim RKS tablicama u Leposaviću, da odgovornost potraži u Beogradu i srpskim „ilegalnim strukturama“.

Dan nakon ove paljevine, u ovoj istoj opštini, zapaljen je još jedan automobil u danu kada je preregistrovan na tablice RKS, ali i magacin u opštini Zvečan, navodno čoveku koji je (pre)registrovao automobil svog sina.

Ponavljale su se poruke iz Prištine, da će za one koji ih ne zamene do kraja oktobra uslediti kažnjavanje i zabrana kretanja, a sa druge strane poruke da se „srpskih tablica nećemo odreći i da one ostaju“.

Ohrabrili su se i lokalni zvaničnici da upute iste poruke.

„Nećemo se odreći svojih tablica. Niko se neće prijaviti u registracionim centrima i podneti zahtev za registraciju“, poručio je u tom periodu Milan Radojević, tada aktuelni gradonačelnik opštine Severna Mitrovica.

Za svo ovo vreme, gotovo je neopaženo prošlo podizanje četiri baze Specijalnih policijskih jedinica u opštinama Leposavić i Zubin Potok. 

Baza Jarinje Specijalci KP policija
FOTO: KoSSev

Vučić je izlazio sa porukama da se i dalje traži rešenje, da se on zalaže da se Srbima izdaju KS tablice da „oni i ne moraju da imaju KM“, ali i da, kazao je u ovom istom obraćanju, nakon još jednog sastanka sa Srpskom listom – „Nema predaje, KM ostaje“.

Primena odluke o tablicama po fazama, Srbi napuštaju institucije

Za prvih 30 dana roka, samo je devet vozila prešlo na tablice RKS, zatim još tri, a Prištini je od američkog zvaničnika stigao zahtev da rok odloži na čak 10 meseci.

Međutim, Priština je na to delimično pristala. Uoči isteka roka, odlučili su da primenu sprovedu po fazama sve do 21. aprila 2023; prvo opomene, kazne, probne tablice i najzad potpuno uklanjanje tablica koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

Onda kada su instrukcije o primeni po fazama stigle u policijske stanice na Severu, koja je još uvek bila popunjena većinom Srba, tadašnji komandir za region Sever, Nenad Đurić, pred odabranim kamerama je saopštio da njegovi policajci to neće primenjivati – „da svoje sugrađane neće opominjati i kažnjavati“.

FOTO: Printscreen/Youtube/Kosovoonline

Policijski inspektorat Kosova ga je ubrzo suspendovao.

Dva dana nakon toga, uz poruku „Dosta je bilo“ za njim su i svi srpski policajci u opštini Zvečan skinuli uniforme Kosovske policije, a potom za njima su većinu kosovskih institucija napustili i ostali Srbi sa Severa Kosova, uključujući i u pravosuđu i u lokalnim samoupravama, a na kratko i u centralnoj vlasti.

policajci sever uniforme
FOTO: KoSSev

Deset poslanika Srpske liste u kosovskoj skupštini vratilo je mandate u ovom istom periodu, da bi ih posle desetak dana, na šok javnosti,  zamenili drugi, većina iz ove iste stranke. Oni su i dalje deo kosovske skupštine.

Dvojici sada već bivših komandira Kosovske policije, Vučić u Beogradu daje ordenje, a za to vreme Kurti Srbe poziva da institucije ne napuštaju, Istovremeno odbija da im ispuni zahteve – povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština, koje su izneli i na tada održanom velikom mitingu u Kosovskoj Mitrovici.

Napuštanje kosovskih institucija, nakon teške borbe integracije Srba u njih po Briselskom sporazumu, izazvao je brojne i isključivo negativne reakcije međunarodne zajednice, koja je odgovornost za to tražila i na jednoj i na drugoj strani. Ujedno, opozicija na Kosovu kritikovala je Kurtija, a u Beogradu krivila politiku Aleksandra Vučića. Njih dvojica se za izazvanu situaciju optužuju uzajamno.

Najavljuju se novi lokalni izbori na Severu

„Ne želim ni da pomislim da Vučić može da izazove nove izbore na Kosovu“, jedna je od tadašnjih reakcija predsednika kosovske skupštine Gljauka Konjufce, a u narednim danima Vjosa Osmani već održava sastanke sa političkim strankama radi određivanja datuma za vanredne lokalne izbore na Severu.

Iz Beograda odmah stiže poruka da Srbi na te izbore neće izaći.

Pojavljuju se ponovo grafiti, sada sa pozivom na otpor od 21. novembra, od kada zapravo počinje druga faza primene odluke o tablicama – kažnjavanje: „Od 21.11. obaveza je svakog otpor na svakom koraku“.

Vrlo brzo je Priština zvanično raspisala nove lokalne izbore – za gradonačelnike i skupštine opština, prvi datum – 18, odnosno 25. decembar. Srpska lista odmah je saopštila da na njima neće učestvovati, kao ni, kako su tada kazali, „građani koji ih podržavaju“. Njihovi uslovi bili su da se odluka o tablicama ukine, ali i da se formira Zajednica srpskih opština.

Pred 21. novembar EU traži da Srbija prekine sa izdavanjem KM tablica, a Priština odustane od kažnjavanja

Pred početak kažnjavanja za tablice, Kurti i Vučić odlaze u Brisel, a zahtev EU sa ovog sastanka je:

„Borelj tražio da Priština ne kažnjava, a mi da više ne izdajemo KM tablice – za nas je to u redu“.

Pamti se i „Protest žena“ u Mitrovici, održan upravo pred primenu mere kažnjavanja.

Već sutradan iz srpskog predsedništva je Vučić zvanično i saopštio da Srbija više neće izdavati niti obnavljati tablice gradova na Kosovu, odnosno, kako je tada javnosti predstavio:

„Ljudi će imati KM tablice, ostaće im KM, nećemo da izdajemo nove, ali neće ni oni da naplaćuju nikakve kazne, sa sprovode akcije, da imamo dovoljno vremena da razgovaramo“, na to je pristao, ipak istovremeno naglasivši da Priština na svoj deo obaveza pristala nije.

Iako sa smanjenim kapacitetom na Severu, Kosovska policija saopštava da se već narednog dana kreće sa kažnjavanjem, što u „minut do 12“ uspeva da još jednom, na 48 sati, odloži urgencija američkog ambasadora Džefrija Hovenijera.

U Brisel istovremeno odlaze glavni pregovarači Besnik Biljimi i Petar Petković. Krizna diplomatija uspela je da izvabi dogovor o tablicama – Srbija tablice KM više ne izdaje, a Priština prestaje sa primenom svoje odluke, odnosno neće kažnjavati vozače koji ih imaju. Ipak, rok za (pre)registraciju uz olakšice i dalje važi.

petković lajčak bisljimi
FOTO: Tviter/Miroslav Lajčak

Uprkos tome što se KM tablice više izdavati neće i što poslednja ističe naredne godine, u danu postizanja ovog dogovora, krilatica „Nema predaje – KM ostaje“ za srpsku stranu, čini se, i dalje ne gubi smisao. Petković i Srpska lista sporazum predstavljaju kao uspeh:

„Sačuvali smo naše KM tablice, Srbi mogu mirno da spavaju“, „Tražili smo da KM tablice ostaju, a ne da se njihov broj povećava“.

„One ostaju u upotrebi za naše građane na Severu Kosova kao i do sada. To znači da će svi vlasnici automobila koji poseduju KM moći normalno da registruju svoja vozila i produženje važenje KM tablica“.  

„Ponosan sam što smo u nedelji za nama uspeli da sačuvamo mir“, poručio je za njima i Aleksandar Vučić.

Vlada Srbije zvanično donosi i Uredbu o tablicama kojom potvrđuje da se KM više neće izdavati, ali ni registracione nalepnice, već da će se registracije samo produžavati.

U uredbi je bilo navedeno da će to bilti „dovoljan dokaz za vožnju“, ali bez preciziranja na kojoj će teritoriji vozila sa potvrdom o tehničkom pregledu i polisom, moći da saobraćaju. Njihovo je obećanje bio da će moći da se kreću „kao i do sada“.

U ovom istom periodu, po prvi put se u albanskim medijima pojavljuje novi plan koji podržavaju Nemačka i Francuska za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Šest meseci kasnije radiće se o Evropskom sporazumu koji su strane prihvatile.

Neredi zbog dolaska predstavnika CIK-a na Sever – povod da na Sever ušeta kordon policije iz drugih regiona

Lokalne samouprave u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, koje su Srbi napustili, popunjavaju po automatizmu odbornici, većina Albanci.

Centralna izborna komisija (CIK) uveliko priprema održavanje izbora, a prvi veći incident izbija pri dolasku novih članova opštinske izborne komisije u svoje kancelarije na Severu, koje su sve do početka novembra koristili Srbi.

Četvoro ovih službenika u pratnji Kosovske policije, 6. decembra prošle godine, došlo je u kancelarije na Severu.

Usledila je višesatna sirena u Zubinom Potoku i severnom delu Mitrovice. Okupljena grupa Srba, deo njih prekrivenih lica maskama, sprečila ih je da u svoje kancelarije uđu.

Koristile su se ekplozivne naprave, ali povređenih nije bilo. Sve se smirilo u trenutku kada su službenici OIK-a napustili lice mesta. Kancelarije OIK-a ostale su porazbijane, a CIK je nakon svega saopštio da u tim uslovima nije moguće izbore održati.

Ove nedelje kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv četiri osobe za krivično delo „izvršenje terorističkog akta“.

FOTO: KoSSev

Ovo je poslužilo kao povod Prištini da, već sutradan, nešto više od mesec dana od kada su Kosovsku policiju na Severu napustili Srbi, u severni deo Kosovske Mitrovice ušetao je kordon policije na Sever. U pitanju su policajci iz drugih policijskih regiona, albanske nacionalnosti, cilj – zaštita etnički mešovitih delova grada.

kosovska policija bošnjačka
FOTO: KoSSev
Hapšenje Pantića, decembarske barikade, izbori se odlažu za april

Nedugo zatim, 10. decembra na Jarinju se hapsi bivši kosovski policajac, Dejan Pantić i to upravo u vezi sa napadom na kancelarije OIK-a.

Na najmanje 10 lokacija na Severu, ponovo se istog dana podižu barikade, a Srbija, po prvi put posle 23 godine – šalje zahtev KFOR-u za povratak dela pripadnika Vojske Srbije i srpske policije, što se odbija.

U narednim se danima nižu manji incidenti, nižu se još dva hapšenja, barikade traju, škole ne rade, prelazi su blokirani, a izbori na Severu odlažu se za mesec april ove godine.

barikade Rudare
FOTO: KoSSev

Na Bističkom mostu policijski punkt
Istovremeno, na Bistričkom mostu postavljen je kontrolni punkt, na kom dežura Specijalna jedinica.

FOTO: KoSSev

Uslov da se barikade uklone – bilo je puštanje prvog uhapšenog bivšeg policajca. Na njima se sve češće pojavljuju osobe sa prekrivenim licima, o čemu se tada oglašava i EULEX, a Priština traži da se „Civilna zaštita“ i „Severna Brigada“ proglase za „terorističke organizacije“ uz tvrdnje da su lica pod maskama deo njih. To se u narednim mesecima i dogodilo.

Pantića posle 18 dana kosovske vlasti puštaju u kućni pritvor, a srpski predsednik, nakon još jednog sastanka u Raški, prenosi odluku Srba sa Severa Kosova da se barikade sutradan uklanjaju. Navodno je dobio garantije da se učesnici na njima neće hapsiti.

Ne lipši magarče do zelene trave

Tema koja trese Sever ovih dana jesu pozivi Odeljenja za tepka krivična dela Specijalnog tužilaštva Kosova desetinama Srba da se u svojstvu osumnjičenih jave na saslušanje, veruje se upravo zbog barikada.

Početak 2023, u fokusu ponovo tablice, nove paljevine automobila

Problem se nastavlja tamo gde je i započeo. Nakon deeskalacije situacije oko barikada,  Dželjalj Svećlja sada i javno saopštava da na Kosovu neće važiti Uredba Vlade Srbije o tablicama, odnosno vozila kojim je istekla registracija, više neće moći da saobraćaju na Kosovu.

Ta su vozila postala neupotrebljiva, a sa njima se moglo samo unutar Kosova ili unutar Srbije, bez mogućnosti da prelaze preko prelaza.

Prihvata se novi EU plan
Na diplomatskoj sceni, 27. februara Vučić i Kurti prihvataju francusko-nemački plan – „Sporazum o normalizaciji između Kosova i Srbije“. Zatim, 18. marta prihvataju i njegov Aneks. Ispostavilo se da se, preko njega, od Prištine striktno traži ZSO, a od Srbije de fakto priznanje kosovske nezavisnosti.

Aprila meseca došao je i kraj roka za (pre)registraciju, a broj onih koji su se odlučili da pređu na tablice RKS nije tačno utvrđen. Najmanje je sedam vozila u tom periodu zapaljeno, najviše u opštini Leposavić.

Vučić izjavljuje da Srbi od njega ni ne očekuju odgovor šta sa tablicama da urade, a problem oko tablica utihnuo je kako su se u fokus bližili novi lokalni izbori.

Izbori se održavaju bez učešća Srba, rukovođenje opštinama na Severu preuzimaju Albanci – novi nemiri i barikade koje još uvek traju

Ni za izbore 23. aprila, Srpska lista se nije prijavila. Ujedno, na njima nije učestvovala ni velika većina Srba sa Severa. Uslovi su sada bili, osim ZSO, i da se sa Severa povuku Specijalne jedinice.

Ipak, ni mali procenat izlaznosti nije uticao na to da rukovodeća mesta u četiri opštine zauzmu Albanci i to – Erden Atić u Severnoj Mitrovici, Iljir Peci u Zvečanu, Ljuljzim Hetemi u Leposaviću i Izmir Zećiri u Zubinom Potoku.

Prvi dolazak trojice od četvorice njih, u opštinske prostorije koje je sve do napuštanja institucija delio srpski i kosovski sistem, u danu kada veliki deo Srba sa Kosova prisustvuje mitingu SNS-a u Beogradu – izazvao je tada nemire.

FOTO: KoSSev

Najkritičnije bilo je u Zvečanu. Novi gradonačelnici uz Specijalne jedinice zauzimaju ove opštine. Sa zgrada opština skidaju se srpske i postavljaju kosovske zastave.

Ipak, zbog nemira i negodovanja Srba – dvojica od trojice gradonačelnika (u Zvečanu i Zubinom Potoku) istog danas napuštaju ove zgrade i nastavljaju da obavljaju funkcije iz alternativnih prostorija.

Međutim, 29. maja dolazi do sukoba Srba sa KFOR-om ispred opštine Zvečan. Preko 90 vojnika ove NATO misije biva povređeno, od kojih troje iz vatrenog oružja. Iz vatrenog oružja je, sa druge strane, povređen i jedan Srbin, a takođe više desetina prošlo je sa lakšim povredama.

FOTO: KoSSev

Od tada ispred ove opštine traju barikade. Smenjuju se nekada zaposleni u njoj i ostalim srpskim institucijama na Kosovu.

U vezi sa ovim sukobima, uhapšeno je osmoro Srba, od kojih je njih pet oslobođeno. KFOR i NATO će zvanično saopštiti da je ovo najveći skor povređenih vojnika od ’99 na Kosovu.

Hapšenje Miluna Milenkovića u Mitrovici i trojice kosovskih policajaca u Raški

Nove sirene začule su se ponovo sredinom juna, kada je u centru Mitrovice uhapšen Milun Milenković i to u vezi sa nemirima ispred kancelarije OIK-a decembra meseca 2022. godine.

Već sutradan srpska policija hapsi trojicu kosovskih policajca. Kosovska vlada usmeno uvodi zabranu ulaska srpske robe na Kosovo. Ova je njihova odluka i dalje na snazi, a trojicu policajaca je Srbija ubrzo oslobodila.

Evropska unija sada od Prištine traži da preduzme korake ka deeskalaciji – da specijalna policija napusti opštinske zgrade, gradonačelnici obavljaju funkciju iz alternativnih prostorija i da raspiše nove lokalne izbore, a od Beograda se traži da utiče da Srbi na njima učestvuju i to bezuslovno.

Banjska – preokret

Međunarodni zvaničnici za novu krizu oko opština gotovo jednoglasno odgovornost traže u Prištini, optužujući ih za jednostranu akciju upada gradonačelnika uprkos njihovim pozivima da se one naslino ne zauzimaju. Kosovu su uveden i kaznene mere sa glasinama da će se one i pojačati. Sve se, međutim, preokreće već u septembru: Banjska.

U noći između 23-24. septembra u zasedi je u ovom selu ubijen pripadnik Kosovske policije, Afrim Bunjaku. Targetirana je i svetinja, kraljeva larva iz 14. veka, u koju su paramilitarci provalili, prvo u konak, isterujući hodočasnike, a potom i u sam manastirski kompleks, razbivši kapiju i praktično, uvlačeći SPC u sukob. U celodnevnom okršaju između Specijalnih jedinica KP i naoružane i uniformisane grupe paravojne grupe Srba, ubijeno je troje. Ispostaviće se – Srba sa Severa.

banjska dron
FOTO: Printscreen/Klan Kosova

Ovu je grupu, kako je i sam potom priznao predvodio Milan Radoičić, tadašnji potpredsednik Srpske liste, uz tvrdnje da je ovaj napad organizovao sam. Zaplenjen je arsenal oružja, vozila, oklopnjaka u vrednosti od 5 miliona evra, a uhapšeno je troje Srba.

Iako će Vučić istog dana odreći odgovornost Srbije, a sve prebaciti na Srbe sa Severa, Priština će od tada pokrenuti ofanzivu o „terorističkom napadu“ i „činu agresije Srbije na Kosovo“.

Srpske su vlasti Radoičića privele na jedan dan, pa oslobodile. U vreme objavljivanja ovog teksta, prištinske vlasti su preko UNMIK-a zatražile od INTERPOL-a crvenu poternicu za Radoičića i još 20 Srba.

Srpska lista traži da se raspišu novi izbori

O novim rokovima i masovnoj (pre)registraciji se Srpska lista nije oglašavala, ali su sada, bez postavljanja uslova, ali i podsećanja na ona koja su prethodno sami postavili i koji se nisu ispunili, odlučili da od Prištine zatraže da raspiše nove lokalne izbore na Severu. Nedugo zatim, u ovoj se stranci promenilo i rukovodstvo.

Novim Administrativnim uputstvom, Priština nudi mogućnost da se do izbora dođe peticijom građana, uz naglasak da trenutni gradonačelnici ostavke neće dati. Ove će se nedelje potvrditi da ni taj posao Priština neće dati lako.

Priština daje novi rok za (pre)registraciju, a on se i produžava zbog velikog interesovanja

Samo 20-ak dana nakon Banjske, u tom se selu, teško istraumiranog, vraća stara tema koja je za sobom sve i povukla.

Kosovska policija Direkcija Sever traži od kosovske vlade da još jednom produži rok za tablice odnosno (pre)registraciju, prvo na mesec pa onda i na još 15 dana i to zbog – velikog interesovanja za zamenu tablica.

Za razliku od ranije, ovaj produžetak roka, pratio je masovni talas (pre)registracije. Ujedno, do sada nije bilo prijavljenih problema i pokušaji da se (pre)registracija poremeti.

FOTO: KoSSev

Danas, uoči isteka poslednjeg roka, podaci su da je više od 4,000 vozila ukupno (pre)registrovano.

Na ulicama severnih opština, KM tablica gotovo da uopšte više i nema. A ukoliko ih je i ostalo, sa njima već od sutra više neće moći da se saobraća. Policija će vozače opominjati, kazniti, a potom i one koji se na to ogluše kazniti oduzimanjem vozila.

Šta donosi ono drugo sutra? Sudbonosne izbore u Srbiji – ali za samog predsednika i strukturu koju brani. „Kriv sam zbog toga što ne žive svi dobro, jer se bavim Kosovom i gledam kako da ga sačuvam“, samo je jedna od ovonedeljnih ispovesti Aleksandra Vučića.

„Dobro da je i K od Kosova ostalo“, kazao je ove nedelje. Izgleda da je zaboravio da doda da mu na tablicama iz grada na Ibru, nije ostalo ni K.

Možda će uskoro reći da su i za ovo Srbi sa Severa sami krivi. Zašto ste tablice menjali?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.