Izbori na Severu: Kurti traži politički pluralizam, Sunjog saopštio da EU neće moći da prati izbore

FOTO: Kallxo

Vest je ažurirana

Izvorna vest je sadržala netačnu informaciju da EU „neće moći u punom obimu da prati izbore“. Izvinjavamo se čitaocima

Misija Evropske unije za praćenje izbora (EU EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas svoje preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada primenjenih preporuka za praćenje izbora. Tokom ovog predstavljanja, ambasador EU na Kosovu saopštio je da EU neće biti u stanju da rasporedi posmatračku misiju za lokalne izbore za gradonačelnike na Severu, zakazane za 18. decembar. Članovi ove misije sastali su se ove nedelje sa predstavnicima kosovske skupštine i političkih partija na Kosovu, ali ne i sa Srpskom listom koja, kako su saopštili „Nije bila spremna za sastanak“.

EU EFM se od 14. novembra sastajala sa predstavnicima skupštinske Ad hoc komisije za izbornu reformu, Centralne izborne komisije, Izborne komisije za žalbe i predstavke, Nezavisne komisije za medije, organizacija civilnog društva, međunarodne zajednice itd.

Na konferenciji su danas predstavili nalaze postignutih preporuka za praćenje izbora na Kosovu, a za medije su govorili šef ove izborne misije, Lukas Mandl i ambasador EU na Kosovu, Tomaš Sunjog.

„Pratimo pripreme raspisanih izbora. Nećemo moći da angažujemo posmatračku misiju za ove izbore, ali razgovaramo sa Briselom šta ćemo uraditi“.

Sunjog se tu izjasnio povodom praćenja vanrednih izbora za gradonačelnike u četiri opštine na Severu Kosova koji su zakazani za 18. decembar.

Poručio je da prate pripreme za te izbore i da zbog kratkog vremenskog roka posmatračka misija EU neće biti u punom sastavu.

„Razgovaramo i pažljivo pratimo pripreme najavljenih izbora. Zbog kratkog vremenskog perioda od raspisivanja – do zakazanog datuma, nećemo biti u stanju da rasporedimo punu izbornu posmatračku misiju za te izbore“, kazao je Sunjog.

Dodao je da je EU i dalje u konsultacijama sa Centralnom izbornom komisijom i Briselom.

EU pozdravlja tekuću izbornu reformu

Misija EU-a za praćenje izbora (EU EFM) na čelu sa Lukasom Mandlom, članom Evropskog parlamenta i bivšim glavnim posmatračem Misije EU-a za praćenje izbora za opštinske izbore 2021. godine, raspoređena je na Kosovo 14. novembra.

Glavni ciljevi ove misije su procena stepena do kojeg su sprovedene preporuke EU-a za unapređenje izbornog okvira, kao i da se razgovara o načinima za postizanje daljeg napretka u izbornoj reformi. Misija će na Kosovu boraviti do 8. decembra.

EU EFM je 2021. ponudila 23 preporuke, uključujući šest prioritetnih, fokusirajući se, između ostalog, na: registraciju birača van Kosova, finansiranje partija i kampanja, medije i onlajn kampanju, kao i pojašnjenje odredaba o rešavanju izbornih sporova.

Sunjog i Mandl su danas na konferenciji, koju je preneo Kljan Kosova, pozdravili napredak u oblasti finansiranja kampanja i poručili da su ohrabreni što je Centralna izborna komisija Kosova završila pregled svojih propisa.

„EU dalje poziva zakonodavce da se pozabave preporukama Misije za praćenje izbora uz širok konsenzus i političku volju“, izjavio je Mandl.

Predstavnici ove misije sastali su se ove nedelje i sa predstavnicima kosovske skupštine i političkih partija na Kosovu, ali ne i sa Srpskom listom.

“Ono što brine jeste da predstavnici Srpske liste nisu bili spremni za sastanak”, kazao je Mandl.

Sa druge strane, sa njim se danas sastao kosovski premijer, Aljbin Kurti, a razgovarali su o delokrugu posmatračke misije EU, kao i izbornoj reformi na Kosovu.

Bilo je reči i o izborima koji će se održati u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, kao i o „značaju njihovog uspeha“, potvrdili su iz Kurtijevog kabineta.

„Premijer Kurti je istakao da je politički pluralizam veoma važan za demokratiju i njen razvoj“, dodaje se u saopštenju.

Kurti je takođe Mandla obavestio o imenovanju novog ministra za zajednice i povratak, Nenada Rašića, a ujedno i o planovima za podnošenje aplikacije Kosova za članstvo u Evropskoj uniji.

„Evropski poslanik Mandl je izrazio zadovoljstvo zbog formiranja Ad-hoc komisije za izbornu reformu i dao podršku apliciranju Kosova u EU i procesu ka članstvu“, navodi se u saopštenju.

Sveobuhvatan završni izveštaj Misije EU-a za praćenje izbora biće objavljen u narednim nedeljama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.