Hrist i prijateljstvo: Bez tajni, jednakost u odnosu, spremnost na žrtvu, smelost

FOTO: Radio Kontakt Plus

Isus Hrist je istina koja je sabirala prijatelje – jedna je u nizu poruka sa predavanja „Čemu nas uči prijateljstvo? O Gospodu Isusu i Lazaru iz Vitanije“.

Predavanje je održano na Lazarevu subotu u severnom delu Mitrovice, u sali pri gradskom hramu Svetog Dimitrija. Bilo je fokusirano na to kako je izgledalo prijateljstvo između Isusa i njegovih poklonika, među kojim je i Lazar iz Vitanije kojeg je vaskrsao, te čemu nas uči o prijateljstvu.

„Kad čitamo stari zavet tamo se retko govori o prijateljstvima i prijateljstvo nije motiv koji se često provlači“, objašnjava doktor teoloških nauka, Andrej Jeftić.

Bog kada se odnosi prema Izrailju, Izrailj se uvek posmatra kao sluga Božji, jer Bog je Tvorac, Gospodar, a narod je sluga Božiji, dodaje Jeftić.

„Ali takođe vidimo u Starom zavetu da postoje ličnosti koje se u jednom trenutku nazivaju prijateljima Božijim“, objašnjava.

Među tim ličnostima su Avram, kao i Mojsije sa kojim je imao poseban status u odnosu na ostale vernike, odnosno eksluzivan odnos, kojeg Bog tretira kao svog prijatelja.

„U Novom zavetu zapravo je slika dosta drugačija. I tu vidimo da na nekoliko mesta u Novom zavetu Isus govori i obraća se apostolima kao svojim prijateljima“ – kaže Jeftić.

Tako u Lukinom jevanđelju Isus poručuje: „Kažem vama, prijateljima svojim, ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a potom ne mogu ništa više učiniti“.

U Jovanovom jevanđelju Isus opraštajući se od apsotola pre stradanja daje konačno svoju novu zapovest – više vas ne nazivam slugama, jer sluga ne zna šta radi Gospodar njegov, nego sam vas nazvao prijateljima.

„U to Novom zavetu mi smo uzdignuti iz statusa sluga i sada postajemo prijatelji Božiji, jer nas tako Isus naziva“ – dodaje Jeftić.

Zanimljivo je i da Jevanđelje razlikzuje tri tipa ljubavi – eros, filija i agapi – najuzvišenija ljubav, duhovna ljubav.

A primer prijateljskih odnosa ogleda se i u Petrovom odricanju od Hrista.

„Kada Hristos pita Petra tri puta – Petre ljubiš li me, a Petar mu odgovara – ti znaš da te volim, Hristos koristi upravo ovaj izrazi agapi. Agapas me? Odnosno ljubiš li me, a on – Gospode ti znaš da te volim, koristeći izraz koji se koristi za ljubav – filija“.

„U tome vidimo da zapravo je ta prijateljska ljubav čak uzvišeniji oblik ljubavi koji je Hristos uspostavio među svojim učenicima, a da agapi stoji kao jedan imperativ koji se makar u minimalnoj meri mora ispuniti. Ono što Hristos zapravo hoće od Petra je da ga ptovrdi kao svog prijatelja“, dodaje Jeftić.

„U trenutku kada Isus formira novu zajednicu, novi Izrailj, novi zavet, ustanovljuje zajednicu kao zajednicu između prijatelja, a prijateljska ljubav vezivno je tkivo zajednice“, pojašnjava.

Precizira i šta konstituiše prijateljstki odnos, ilustrujući primerima iz zaveta, a to su – da nema tajni, jednakost u odnosu, spremnost na žrtvu, kao i svojevrsna smelost.

Ovo predavanje bilo je šesto u ciklusu duhovnih večeri, koje Eparhija raško-prizrenska u saradnji sa Crkvenom opštinom Kosovsko-mitrovičkom organizuje.

Radio Kontakt plusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.