Hojt Ji u Prištini: O bezrezervnoj podršci Kosovu, problemima Srba, danas sa KBS-om

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee), boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu. Juče se, tokom prvog dana svoje posete, sastao sa predsednikom Skupštine Kosova, Kadrijem Veseljijem, ministarkom za dijalog, Editom Tahiri, kao i sa predstavnicima Srba u kosovskim institucijama – Branimirom Stojanovićem i Slavkom Simićem. I dok je Ji sa kosovskim zvaničnicima razgovarao o "bezrezervnoj podršci Kosovu" i "odličnim odnosima između dve zemlje", na sastanku sa srpskim predstavnicima, kako su saopštili – bilo je reči o problemima sa kojima se Srbi i Srpska pravoslavna crkva suočavaju na Kosovu. Ne želimo da budemo dekoracija, poručili su mu, takođe.

Upravo su Veselji i Ji, kako je saopšteno iz kabineta predsednika kosovske skupštine –  razgovarali o "odličnim odnosima između dve zemlje", koji su, kako se dodaje "konsolidovani u specifično prijateljstvo i odnose u mnogim oblastima".

"Hojt Ji je predsedniku Veseljiju potvrdio snažnu podršku Kosovu na putu evroatlantskih integracija, izražavajući bezrezervnu podršku Kosovu. On je istovremeno zatražio da prioriteti u angažovanju institucija Kosova budu donošenje razvojnih ekonomskih politika, povećanje transparentnosti, dobra vladavina i borba protiv korupcije," navodi se u saopštenju.

Između ostalog, bilo je reči, i o, kako se ističe, odgovornostima koje ima Kosovo "kao nezavisna i suverena država u odnosu na svoje građane, ali i susedne zemlje". 

"Strateški savez sa SAD-om biće trajan"

Kosovska ministarka Edita Tahiri je nakon sastanka sa Jiom, na svom Fejsbuk profilu poručila:

"Bilo mi je zadovoljstvo da danas pozdravim zamenika američkog sekretara, gospodina Hojta Brajana Jia. Naš strateški savez sa SAD-om biće trajan."

Stojanović i Simić sa Jiom o problemima Srba i SPC

Sa druge strane, Stojanović i Simić su sa Jiom razgovarali o okolnostima u kojima žive Srbi.

"Pričali smo i o tome koliko danas Srbi teško žive, o tome da ne postoji pravna sigurnost, da je blokiran proces povratka, da SPC veoma teško ostvaruje svoja prava, da je naše učešće u institucijama vrlo često obesmišljeno, da smo isključeni iz procesa donošenja političkih odluka, da smo isključeni iz svega onoga iz čega ne bi smelo da budemo isključeni i da zapravo mnogi ljudi koji se pretvaraju da vode računa o Srbima zapravo to ne rade uopšte," kazao je zamenik premijera Kosova, nakon sastanka sa Jiom, saopšteno je iz njegovog kabineta.  

"Srbi nikada nisu bili destabilizujući faktor, neko ko stvara tenzije, nikada nismo bili deo
problema, već deo rešenja. Ne želimo da učestvujemo u farsama i da budemo dekoracija, želimo da donosimo konkretne odluke i da se sprovodi ono što je dogovoreno," dodao je.

Jia danas očekuju sastanci sa ministrom Kosovskih bezbednosnih snaga, Hakijem Demolijem i komandantom KBS-a, Rahmanom Ramajem.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.